Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Като две капки вода“, разкаянието на чалгата

Обратната метаморфоза на Азис - от пеперуда става какавида

Журито на "Като две капки вода" стимулира Азис с ласкателства, които са всъщност обиди по адрес на Лили Иванова: "Ти пя по-добре от нея".   - „Като две капки вода“, разкаянието на чалгата

Журито на "Като две капки вода" стимулира Азис с ласкателства, които са всъщност обиди по адрес на Лили Иванова: "Ти пя по-добре от нея".

Борбата срещу чалгата започна да се промъква и в телевизията. Тръгна от там, където най-малко сме очаквали – в Нова телевизия, царството на БИГ Брадър, и олицетворена от най-гротескния представител на видовете в попфолка. Азис, който се самопровъзгласи за Крал на чалгата и намери най-перверзните пътища към възмущението, сега иска да се отърве от тази корона. Стяга го явно… като евтин чепик, защото парите започнаха да се оттеглят от жанра. Затова в ефира на „Като две капки вода“ вече три седмици наблюдаваме обратната метаморфоза на Азис – от пеперуда става какавида.

Това, разбира се, е игра на продуцентите. Експеримент. Нещо като опитомяването на Петкан от Робинзон Крузо. Но нито Петкан е станал по-малко дивак, нито Азис ще стане примерно Графа или Мария Илиева… – о, тя не тръгна ли всъщност назад към чалгата? В опита си да се представи за нормален, певецът реално претърпява някакъв културен шок. Усилията му да потуши вибратото като на недоклано яре изглеждат като екзоризъм. А опитите му да пее като Лили Иванова и Георги Христов са като напразно гонене на бесовете. Чалга певецът явно агонизира в бягството от своето лоно. Но журито си следва играта и му подхвърля като захарче фрази като „Ти пя по-добре от Лили…, ти си по-добрият Слави, страхотен си като Георги Христов“! Лъжливите ласкателства не му помагат много, напротив – вредят и на него, и на по-приличната българска музика като цяло. Азис в никакъв случай няма ще бъде приет от сравнително консервативната публика на естрадата, надали някой от зрителите й на Лили ще си купи билет за един разкаял се чалгаджия.

А и доколко това на екрана е разкаяние?

Освобождението от старото му „аз“ надали е поход назад към културата. „Избавлението“ на Азис по-скоро е спасение на бизнеса. Добре развитият му нюх към чалгата е усетил носещия се около кръчмите полъх на умряло. Надушил е, че ще трябва да се препитава от по-приличните жанрове. Трелите на Азис в „Като две капки вода“ звучат като погребален марш на сбогуване с долницата в родната музика. Ако превъзмогнете съпротивата и се поспрете на канал „Планета“, ще усетите още признаци за една нова чалга, почти изцяло пренесла се на територията на попа. Но също като при Азис, току изскочи някое мазно маане…

Но да не се увличаме по трансформарсите на „Планета“. Ако поразсъждаваме обаче върху хитрините на Азис, поради произхода си той би могъл да повлияе благотворно върху една огромна неуправляема маса от българи с ромско съзнание. Превъзпитаният Азис би могъл да стане техен водач в света на естетичното, та когато решат да отидат на концерт (на „Пайнер“ в НДК, да не си помислите за зала „България“), да не превръщат салона в кочина на парцали. Впрочем, не е ли време чалгата да бъде изхвърлена от НДК?!

Азис би могъл да помогне… Защото държавата е липсвала във всеки аспект от битието на ромите у нас по време на прехода. Свикнали са да им хвърлят едни пари отгоре и да ги оставят да се оправят. Досущ като комплиментите на журито към Азис в „Като две капки вода“.

От думите на абдикиралия от чалгата Крал разбираме, че в шоуто е решил да бяга и от друга една чалга – не по-лесна за изтребване от музикалната. Той отказва и да пародира. Ето това е вече истински борец срещу кича, халтурата и сурогата!  Защото пародията в българския ефир си е чист попфолк – като започнем от Комиците, минем през всички телевизии и заседнем в „Шоуто на Канала“ – дъно, което дрънчи като капка вода върху ламарина. Или не – капките бяха в друго шоу! Но и там отвреме-навреме дрънчи.

За съжаление Азис не е онзи, за когото Теди Москов казва: „Ще ни оправи този, който изглежда като чалгаджия, но в слушалките си слуша Моцарт“. Азис е обратният пример – докарва се на Моцарт (хм!), но в слушалките му някой блее. Доказателство за свещената му простота е онова, което заяви преди 2 или 3 години по адрес на театралния режисьор: „Теди Москов, изкъпи се“. За да слушаш Моцарт, не е зле да гледаш и някоя постановка на Москов,  да ходиш 10-20 години на симфонични концерти, на театър… А ако си решил да ставаш музикант, не е зле да чуеш още много ноти в школата, музикалното училище, Музикалната академия… Дори да си голямо дарование, без труд си оставаш любител и ти остава единствено да цвилиш в чалгата. Там като чуят Бионсе, почват с „И аз го мога“, което скоро става „По-добър съм от нея“. Но нивото ти е като за „Като две капки вода“. Имитираш.

И все пак новината за завръщането на блудните чалгаджийки в кръчмите е добра, може да се каже даже, че звучи като джаз. Лошо обаче звучи друга една вест – че рокът си търси публика в мола. Б.Т.Р.  и Д2, както и един мюзик айдъл – Тома – правят рок фестивал в един от софийските молове. Не новина, направо попфолк!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg