„Като две капки вода“ с обвинения в расизъм

Феновете на корейската попмузика възмутени от коментарите на Рачков и Зуека

Водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека сравняваха Северна и Южна Корея след изпълнението на Дара в „Като две капки вода“. Снимка: Стопкадър/Нова - „Като две капки вода“ с обвинения в расизъм

Водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека сравняваха Северна и Южна Корея след изпълнението на Дара в „Като две капки вода“. Снимка: Стопкадър/Нова

Телевизионното шоу „Като две капки вода“ бе обвинено в расизъм от фенове на корейската поп култура. Във фен сайта „Koreaboo“, чиято страница във Фейсбук има над 7 млн. последователи, са прикачени видеа от няколко издания, в които участниците в шоуто трябва да се въплътят в представители на различни култури.

Поводът за недоволството този път е задачата на Дара да се превъплъти в кожата на корейската поп звезда Чимин от суперуспешната група Би Ти Ес. Критикува се обаче не самото ѝ изпълнение, а коментарите на водещите на шоуто на Нова Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Епизодът е излъчен по телевизията на 20 април.

Облечени във военни униформи и имитиращи севернокорейския лидер Ким Чен Ун, двамата се шегуват с корейската култура, като намекват, че корейските певци са „леви“, никога не са ходили в казарма, драстично се различават от севернокорейците, подиграват се и на японския флаг. Потребител на Туитър превежда на английски коментарите на водещите, а видеата, качена в социалната мрежа на 28 април, привличат десетки коментари.

Много по-сериозна обаче е реакцията на корейската фенбаза, наричаща себе си „армия“, под публикацията на сайта във Фейсбук, като част от коментарите са на българи, които се извиняват от името на шоуто.

„Koreaboo“ обаче дава за пример и предишни издания на „Капките“, в които са забелязали расистки прояви – например, когато Гери-Никол трябваше да играе южнокорейския певец Сай в сезона от 2018 г. Тогава коментарите на водещите отново засегнаха режима в Северна Корея, сравнявайки студиото на шоуто с тоталитарната държава, защото „не били излизали от там от 6 години“.

Сред останалите проблемни примери са още изпълнението на футболиста Ваня Джаферович като певицата CL, припомнени са още въплъщенията на различни участници в цветнокожи изпълнители като Уитни Хюстън, рапърката Ники Минаж, Джейсън Деруло…

Те [участниците и екипът на шоуто] явно не знаят нищо за сериозния проблем с „черното лице“ и присвояването на чужда култура като цяло“, отбелязва потребителят, превел видеата в профила си в Туитър.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3