VivaPay

„Като две капки вода“ с обвинения в расизъм

Феновете на корейската попмузика възмутени от коментарите на Рачков и Зуека

Водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека сравняваха Северна и Южна Корея след изпълнението на Дара в „Като две капки вода“. Снимка: Стопкадър/Нова - „Като две капки вода“ с обвинения в расизъм

Водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека сравняваха Северна и Южна Корея след изпълнението на Дара в „Като две капки вода“. Снимка: Стопкадър/Нова

Телевизионното шоу „Като две капки вода“ бе обвинено в расизъм от фенове на корейската поп култура. Във фен сайта „Koreaboo“, чиято страница във Фейсбук има над 7 млн. последователи, са прикачени видеа от няколко издания, в които участниците в шоуто трябва да се въплътят в представители на различни култури.

Поводът за недоволството този път е задачата на Дара да се превъплъти в кожата на корейската поп звезда Чимин от суперуспешната група Би Ти Ес. Критикува се обаче не самото ѝ изпълнение, а коментарите на водещите на шоуто на Нова Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Епизодът е излъчен по телевизията на 20 април.

Облечени във военни униформи и имитиращи севернокорейския лидер Ким Чен Ун, двамата се шегуват с корейската култура, като намекват, че корейските певци са „леви“, никога не са ходили в казарма, драстично се различават от севернокорейците, подиграват се и на японския флаг. Потребител на Туитър превежда на английски коментарите на водещите, а видеата, качена в социалната мрежа на 28 април, привличат десетки коментари.

Много по-сериозна обаче е реакцията на корейската фенбаза, наричаща себе си „армия“, под публикацията на сайта във Фейсбук, като част от коментарите са на българи, които се извиняват от името на шоуто.

„Koreaboo“ обаче дава за пример и предишни издания на „Капките“, в които са забелязали расистки прояви – например, когато Гери-Никол трябваше да играе южнокорейския певец Сай в сезона от 2018 г. Тогава коментарите на водещите отново засегнаха режима в Северна Корея, сравнявайки студиото на шоуто с тоталитарната държава, защото „не били излизали от там от 6 години“.

Сред останалите проблемни примери са още изпълнението на футболиста Ваня Джаферович като певицата CL, припомнени са още въплъщенията на различни участници в цветнокожи изпълнители като Уитни Хюстън, рапърката Ники Минаж, Джейсън Деруло…

Те [участниците и екипът на шоуто] явно не знаят нищо за сериозния проблем с „черното лице“ и присвояването на чужда култура като цяло“, отбелязва потребителят, превел видеата в профила си в Туитър.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg