Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Като две капки зараза

Шоуто, за което заповедите на здравния министър не важат

„Като две капки вода“ в понеделник вечерта се проведе в нарушение на забраната за концерти на живо, както и за присъствие на публика. Снимка: Стопкадър от шоуто - Като две капки зараза

„Като две капки вода“ в понеделник вечерта се проведе в нарушение на забраната за концерти на живо, както и за присъствие на публика. Снимка: Стопкадър от шоуто

В понеделник вечерта шоуто „Като две капки вода” обяви публично от екрана, че с вируса е приключено и пандемията е отминала. Не го казаха директно, но посланието беше ясно. Публиката беше в залата. На една въздишка разстояние. Напук на всички разпоредби и въпреки здравия разум*.

Точно вчера излезе заповед на здравния министър, а министърът на културата я обясни и на живо – театрите, концертните зали и оперите няма да отварят. Те ще останат затворени, защото опасността там е най-голяма, особено за артистите. Кината отварят, защото няма артисти на сцената.

Вижте още: ОТВАРЯТ КИНАТА, НО НЕ И ТЕАТРИТЕ И КОНЦЕРТНИТЕ ЗАЛИ

„Като две капки вода” не е нито театър, нито концерт и, разбира се – няма нищо общо с операта. Шоуто се мисли за извънреден случай. То така или иначе се прави на безсмъртно вече два месеца. Не спря и за миг, не прекъсна лайфовете си, не влезе в карантина. „Като две капки вода”, продуцирано от Магърдич Халваджиян, остана „геройски” на екран през цялото време на изолация, въпреки че първото, което беше спряно преди въвеждане на карантината, бяха културните събития – в които влизат и проявите на „мечките“. Два месеца всички бяхме изолирани пред компютрите и телевизорите си, където български и световни звезди правеха онлайн включвания от своите домове, за да наситят глада ни за някаква култура и забавления. Но „Като две капки вода” продължи – в студио, с живи актьори и танци. С жури човек до човек. Без маски.

През цялото време на карантината на сцената играеха танцьори с маски, но никой друг не спазваше дистанция, нито пък носеше предпазни средства. Бутафорни ръкавици се появяваха накрая, при натискането на общия бутон – смешно лицемерие, при условие, че преди ефир тече общо гримиране, което предполага близък контакт. А продуцентът призоваваше от екрана да се спазват ограниченията, които винаги някак важат само за другите.

Снощи „Като две капки вода” отново се оказа с привилегии пред правилата – присъствието на зрители, настанени през място, но на по-малко от метър един от друг, е абсолютно немислимо според заповедта на здравния министър. Три часа са предостатъчни, за да се превърне студиото в огнище на заразата.

„Шоуто трябва да продължи”, беше казал Фреди Меркюри. След като беше заразен с болестта, от която си отиде. Крилатите фрази не трябва да бъдат буквализирани. Става дума за здрав разум и здраве, все пак.


* По-късно от РЗИ-София съобщиха пред „Площад Славейков“, че за шоуто „Като две капки вода“ е направено изключение и имат разрешение да провеждат концерти на закрито.

ХАЛВАДЖИЯН ДАДЕ АКЪЛ НА ВСИЧКИ В КУЛТУРАТА

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах