VivaPay

Като мине и това, да се погрижим за медиците

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Като мине и това, да се погрижим за медиците

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

И това ще мине. Да сме живи и здрави, ще си спомняме за коронавируса, като си пием ракията в кръчмите. Друго не трябва забравяме – лекарите и сестрите.

Сега им ръкопляскаме от балконите, те са ни надеждата, но вчера ги обвинявахме във всички земни грехове, присмивахме се на протестите им.

Малко лекари останаха в България, повечето отидоха да работят по света за адекватно заплащане. Сестрите, основният съюзник на лекаря, тези, които директно се грижат за пациента – и те с мизерно заплащане, и те повечето заминаха. Акушерките също. Санитари? Огромна част от българските лекари и медицински сестри са в предпенсионна и пенсионна възраст – на тях сега разчитаме.

Младите избягаха. Студентите по медицина завършват и си взимат дипломата в чужбина. Заради абсурдите на здравната система. Заради „търговските дружества“, „пътеките“, „ръката на пазара“ и тн.

Америка за България

Та като мине и това, тази система трябва радикално да се смени. Иначе сме за никъде!


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg