Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Като мине и това, да се погрижим за медиците

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Като мине и това, да се погрижим за медиците

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

И това ще мине. Да сме живи и здрави, ще си спомняме за коронавируса, като си пием ракията в кръчмите. Друго не трябва забравяме – лекарите и сестрите.

Сега им ръкопляскаме от балконите, те са ни надеждата, но вчера ги обвинявахме във всички земни грехове, присмивахме се на протестите им.

Малко лекари останаха в България, повечето отидоха да работят по света за адекватно заплащане. Сестрите, основният съюзник на лекаря, тези, които директно се грижат за пациента – и те с мизерно заплащане, и те повечето заминаха. Акушерките също. Санитари? Огромна част от българските лекари и медицински сестри са в предпенсионна и пенсионна възраст – на тях сега разчитаме.

Младите избягаха. Студентите по медицина завършват и си взимат дипломата в чужбина. Заради абсурдите на здравната система. Заради „търговските дружества“, „пътеките“, „ръката на пазара“ и тн.

Та като мине и това, тази система трябва радикално да се смени. Иначе сме за никъде!


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах