Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Като мине и това, да се погрижим за медиците

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Като мине и това, да се погрижим за медиците

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

И това ще мине. Да сме живи и здрави, ще си спомняме за коронавируса, като си пием ракията в кръчмите. Друго не трябва забравяме – лекарите и сестрите.

Сега им ръкопляскаме от балконите, те са ни надеждата, но вчера ги обвинявахме във всички земни грехове, присмивахме се на протестите им.

Малко лекари останаха в България, повечето отидоха да работят по света за адекватно заплащане. Сестрите, основният съюзник на лекаря, тези, които директно се грижат за пациента – и те с мизерно заплащане, и те повечето заминаха. Акушерките също. Санитари? Огромна част от българските лекари и медицински сестри са в предпенсионна и пенсионна възраст – на тях сега разчитаме.

Младите избягаха. Студентите по медицина завършват и си взимат дипломата в чужбина. Заради абсурдите на здравната система. Заради „търговските дружества“, „пътеките“, „ръката на пазара“ и тн.

Фантастико

Та като мине и това, тази система трябва радикално да се смени. Иначе сме за никъде!


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах