Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Като при Петър Първи: брадите на руските войници доведоха до разцепление в армията

Пригожин и Кадиров срещу генералите от военното командване

Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че неговите бойци носят бради „само заради Всевишния“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Като при Петър Първи: брадите на руските войници доведоха до разцепление в армията

Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че неговите бойци носят бради „само заради Всевишния“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Война по повод брадите на войниците се развихря в руската армия. Поводът е заповедта на новия главнокомандващ на руските окупатори Валерий Герасимов, който е забранил войниците в зоната на бойни действия да имат бради, като е заплашил с наказания по устав. По темата пишат както официални, така и неофициални Телеграм канали, свързани с армията, разисква се дори в държавния „Парламентарен вестник“.

Членът на парламентарната комисия по отбраната Виктор Соболев е подкрепил решението на генерал Герасимов с думите:

Не мисля, че дори при интензивни боеве 15-20 минути за бръснене са някакъв проблем“.

Създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин се е противопоставил на решението и е нарекъл генералите „група клоуни, които се опитват да научат изтощените от тежък военен труд бойци колко пъти да се бръснат и с какъв парфюм да посрещат началството. Искам най-сурови наказания до 50 години затвор за гламуризация на армията“.

На решението се е противопоставил и чеченският лидер Рамзан Кадиров. Той пък твърди, че неговите бойци носят брада „само заради Всевишния“.

Пресслужбата на Пригожин разпространи и обръщение на шефа на „Вагнер“ до Кадиров, в което той го призовава да отгледа „два пъти по-дълга брада – за теб и за мен“.

Темата с бръснатите бради не е нова в руската история. През ХVІІІ век руският император Петър Първи издал заповед всички боляри да се разделят с брадите си под заплаха от най-строги наказания.

Вижте още: КАК РУСНАЦИТЕ ОЩЕ ПРИ ПЕТЪР I СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ ДА БЪДАТ ЕВРОПЕЙЦИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС