СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Катрин Деньов получи „Златен лъв” за принос към киното

Залата аплодира френската киноикона на крака

Катрин Деньов пристига на откриването на кинофестивала във Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Катрин Деньов получи „Златен лъв” за принос към киното

Катрин Деньов пристига на откриването на кинофестивала във Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Катрин Деньов получи „Златен лъв на Свети Марк“ за принос към световното кино на 79-ия Венециански кинофестивал. Залата е аплодирала 78-годишната актриса на крака.

„Искам да изкажа огромната си благодарност, беше ми много приятно да бъда тук, във Венеция, на фестивала. Аз съм радостна и горда да бъда тук тази година, моята история с Венеция е дълга“, каза в речта си Деньов.

Тя припомни, че за пръв път е била във Венеция с филма на Луис Бунюел „Дневна красавица“, който е спечелил „Златен лъв“. Актрисата заяви, че много е обичала този филм. През 2006 г. тя е била председател на журито на Венецианския кинофестивал.

Деньов е един от символите на френското кино. Славата идва при нея през 1964 г. след филма „Шербурските чадъри“, спечелил „Златна палма“ в Кан и възторжено приет от зрителите по целия свят. През 1965 г. се снима във филма на Роман Полански „Отвращение“, а след това – в още 120 филма на режисьори като Анес Варда, Марко Ферери, Франсоа Трюфо, Ларс фон Триер и много други.

Вижте още: ВЕНЕЦИЯ СЪБИРА ГОЛЕМИТЕ ЛЪВОВЕ И КРАСАВИЦИ В КИНОТО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg