Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Казахстан прави патриотичен свой „Игра на тронове“

Сериал повдига националното самочувствие на хората в азиатската страна

Наречен „Казахско ханство“, сериалът разказва за двама военачалници, Занибек и Керей, които се отцепват от узбекското царство, за да основат ханство в степите в южен Казахстан.  - Казахстан прави патриотичен свой „Игра на тронове“

Наречен „Казахско ханство“, сериалът разказва за двама военачалници, Занибек и Керей, които се отцепват от узбекското царство, за да основат ханство в степите в южен Казахстан.

Воини в тежки брони изскачат зад оголени скали и галопират през степта. Гърмят копита, вятърът вее славни знамена, мечовете звънят. Носят се яростни бойни викове. Настъпва битка. Това не е средновековна военна зона, а снимачна площадка в Казахстан, където се снима патриотичен сериал в стила на „Игра на тронове“, разказва „Евразия Нет“. Колоритната история ни връща петстотин години назад – към раждането на казахската държава.

Сериалът представя бурните събития, довели до създаването на Казахското ханство през 1465-а, на фона на срива на управляваната от монголците Златна орда – история, която днес в Казахстан се смята за полагането на основата на настоящата независима държава.

Режисьор на сагата в 10 епизода е Рустем Абрашев, човек с мисия, когато става дума за интерпретации на миналото на Казахстан.

„Историята на моята държава и на моя народ, на неговото раждане не просто е важна, но и актуална – казва през декември Абрашев, малко след като е паднал мрак и снимките за деня са приключили. – За следващото поколение това ще бъде добър пример за подражание.“

Наречен „Казахско ханство“, сериалът разказва за двама военачалници, Занибек и Керей, които се отцепват от узбекското царство, за да основат ханство в степите в южен Казахстан. Разказът всъщност е добре познат за днешната аудитория в страната, предвид празненствата от миналата година в чест на 550-ата годишнина от създаването на ханството. Тържествата, по думите на президента Нурсултан Назарбаев (който управлява от 25 години, след обявяването на независимостта на страната от Съветския съюз), са били за демонстрация на „дългата история“ на Казахстан.

Самите чествания, а и снимките на новия сериал обаче дават противоречива история. Преди време руският президент Владимир Путин отхвърли тази теза и заяви, че държавата Казахстан е само на две десетилетия. Тази колониална забележка възмути мнозина в страната.

„Помните ли, когато Путин заяви, че Казахстан е страна без история? Това силно ни подтикна – коментира продуцентът на сериала Арман Асенов. – Казахската държавност наистина е започнала през 1465-а… а след това те ни казват, че нямало държава!“

Сериалът повдига въпроси за историческата точност – той разказва нещо, което критиците отхвърлят като егоистичен исторически мит за ханство, съществувало като свободно номадско обединение много повече отколкото като действителна държава.

Създателите на „Казахско ханство“ отчитат, че историята е извънредно сложна и субективна – но преди всичко те правят филм, който е художествен продукт и не си поставя приоритет да изкривява историята.

След пускането на сериала в ефир, той ще бъде разпространяван и в Русия, а продуцентите му планират да бъде дублиран и на английски, турски и китайски. Надеждите им са Казахстан да бъде по-силно популяризиран зад граница – особено след филма „Борат“ от преди десет години, който чрез измислен местен герой подкопа имиджа на страната.

Първото излъчване на „Казахско ханство“ ще е през март – с всичките теми за власт и слава, война и мир, любов и омраза, които познаваме от „Игра на тронове“. Цялото действие обаче се развива в планинско-степния пейзаж на южен Казахстан.

Точно както и „Игра на тронове“, сериалът представя „драматични паралелни истории на много хора“, по думите на Асенов. Но за разлика от популярната телевизионна сага, поставена в митични кралства, населени от дракони и живи мъртви, „ние имаме истинска история“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg