Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Казахстанец задържан за празен плакат

Провежда експеримент дали полицията ще го разпита за белия лист хартия

Аслан Сагутдинов застава пред областната администрация мирно и с празен лист в ръце. Снимка „Уралская Неделя“/Youtube - Казахстанец задържан за празен плакат

Аслан Сагутдинов застава пред областната администрация мирно и с празен лист в ръце. Снимка „Уралская Неделя“/Youtube

Казахстанската полиция задържа млад активист, провел социален експеримент… какво ще се случи, ако демонстрира на улицата с празен плакат. Аслан Сагутдинов, видео блогър, разпъва празния лист на централния площад в родния си град Уралск, точно срещу областната администрация, съобщава Би Би Си.

Блогърът предвидливо заснема експеримента, който по-късно бива разпространен в социалните мрежи чрез местния новинарски сайт „Уралская Неделя“.

Не участвам в протест, исках да покажа как ще ме отведат в полицейското управление, въпреки че на плаката ми няма нищо и не скандирам лозунги – коментира 24-годишният Аслан. – Искам това да спре, преди да се сме се превърнали в Северна Корея.

Скоро след това на мястото пристига полиция и уверява присъстващите, че никой няма да бъде задържан. Но пред Сагутдинов изниква патрулка и той е отведен с нея. Попитани от журналистите защо момчето е задържано, полицията отговаря „ще разберем това по-късно“.

Вълна от протести заля Казахстан след оставката на президента Нурсултан Назарбаев през март. Те започнаха още при обявяването на правителственото решение да се смени името на столицата (от Астана тя бе преименувана на Нурсултан), без предварително идеята да се пусне за обществено обсъждане. От тогава демонстрациите придобиха политически краски и по улиците се заговори за честността на изборите, проведени през юни, и продължаващото влияние на бившия президент и семейството му в страната.

Полицията и съдилищата отговориха на протестиращите, като започнаха да ги арестуват и да издават присъди, често дори само за опънат на маратон по бягане банер с надпис „Не може да избягаш от истината“.

Коментарите в социалните мрежи за задържането на Аслан Сагутдинов не закъсняха.

Това е политическа шега – пише фейсбук потребител. – Скоро бялата хартия и белия плат ще се считат за оръжия, а за нов чаршаф ще ти трябва разрешение.

Вече казват, че е протест, ако излезеш навън с ролка тоалетна хартия“, възмущава се друг.

Случаят бързо се разпространи по медиите в Беларус и Русия. В деня на задържането си, Аслан бе пуснат на свобода, след подписване на няколко документа:

Очевидно не искаха да ми повдигат обвинение“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90