Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Казуо Ишигуро с Нобел за литература

Писането на британеца от японски произход – като микс между Джейн Остин и Франц Кафка, но с малко добавен Марсел Пруст

Казуо Ишигуро, 62-годишният британски писател, роден в Япония, се смята за един от най-значимите автори в англоезичния свят. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Казуо Ишигуро с Нобел за литература

Казуо Ишигуро, 62-годишният британски писател, роден в Япония, се смята за един от най-значимите автори в англоезичния свят. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Казуо Ишигуро е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2017 г. Отличието се присъжда на писателя, „който, в романи с огромна емоционална мощ, открива пропастта под илюзорното ни чувство за връзката със света“.

Постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус определи писането на Ишигуро като смесица между работите на Джейн Остин и Франц Кафка, „но трябва да добавите и малко Марсел Пруст, а после да разбъркате, но не твърде много – ето това е неговото писане“.

62-годишният британски писател, роден в Япония, се смята за един от най-значимите автори в англоезичния свят. Няколко пъти е номиниран за „Ман Букър“, а през 1989-а и печели приза с „Остатъкът от деня“.

Ишигуро е автор на осем книги и няколко сценария за кино и телевизия. На български сме чели „Остатъкът от деня“ (1989), „Когато бяхме сираци“ (2000), „Никога не ме оставяй“ (2005), „Погребаният великан“ (2015).

Колегата на Ишигуро и също лауреат на „Букър“ Салман Рушди – чието име често е спрягано за Нобела – бе сред първите, които го поздравиха.

„Честито на стария ми приятел Иш, чиито работи обичам и на които се възхищавам, откак прочетох за първи път A Pale View of Hills. Освен това той свири на китара и пише песни! Отдръпни се, Боб Дилън.“

Вижте още: КАЗУО ИШИГУРО: НЕ СЪМ БЛЯСКАВ, АЗ СЪМ ОТ ОНЕЗИ С КРЪПКИ ПО САКОТО

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg