Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Казуо Ишигуро се бори за „Букър“

13 автори влязоха в дългия списък номинации за престижната литературна награда

Казуо Ишигуро е номиниран за „Букър“ за антиутопията „Клара и слънцето“, издадена и у нас. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Казуо Ишигуро се бори за „Букър“

Казуо Ишигуро е номиниран за „Букър“ за антиутопията „Клара и слънцето“, издадена и у нас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Казуо Ишигуро е един от 13-те писатели, включени в дългия списък за наградата „Букър“, съобщиха от пресслужбата на Фонда на престижната литературна награда. Ишигуро е номиниран за романа „Клара и слънцето“.

Освен от Ишигуро, Обединеното кралство е представено от Санджив Сахота за книгата му „China Room“ и Франсис Спъфорд за „Light Perpetual“. В списъка с британски паспорти са още канадката Рейчъл Къск и сомалийската авторка Надифа Мохамед.

От САЩ в надпреварата са включени четирима автори – Ричард Пауърс, Маги Шипстед, Натан Харис и Патриша Локууд. Последните двама се представят с дебютни книги. Двама писатели са от ЮАР – Деймън Гългут и Карън Дженингс. От Шри Ланка е Анук Арудпрагазам, а Мери Лоусън е с канадско гражданство.

Несъмнено Казуо Ишигуро е най-добре познатият автор от всички номинирани. През 1989 г. той вече е печелил „Букър“ за романа „Остатъкът от деня“. Три пъти е попадал в краткия списък на наградата. През 2017 г. спечели Нобеловата награда за литература.

В тазгодишните номинации Ишигуро попада с антиутопията си „Клара и слънцето“, издадена на български език от „Лабиринт“.

Председателката на журито, американската историчка, писателка и преподавателка в Харвард Мая Джасаноф обръща внимание на общото между всички номинирани – самобитният им език.

„Общата им черта е възможността читателят да бъде потопен в необичайния разказ и да направи това с помощта на изкусна самобитна реч. По време на пандемия е особено актуално да се отбележи, че във всички тези книги има важни прозрения за природата на общностите – от малки и уединени, до неизмеримите размери на кибепространството“, коментира Джасаноф решението на журито, цитирана в сайта на „Букър“.

Книгите от дългия списък са избрани сред 158 произведения, публикувани във Великобритания или Ирландия от 1 октомври 2020 г. досега. На 14 септември ще бъде обявен краткият списък, а печелившият ще бъде обявен в началото на ноември.

Наградата „Букър“ е учредена през 1968 г. До 2013 г. тя е била връчвана на автор, живеещ в британската общност, Ирландия или Зимбабве. По-късно правилата се променят и могат да бъдат номинирани и автори от други държави за произведение, написано на английски език и публикувано в Обединеното кралство.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg