Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Казусът „Като две капки вода”

РЗИ-София издаде разрешение на шоуто в разрез със заповедите на Министерство на здравеопазването

Стопкадър от „Като две капки вода“ от 11 май, където се вижда, че между продуцента и водещите на шоуто дистанция няма, не носят и предпазни маски.  - Казусът „Като две капки вода”

Стопкадър от „Като две капки вода“ от 11 май, където се вижда, че между продуцента и водещите на шоуто дистанция няма, не носят и предпазни маски.

Казусът с публиката на закрито в „Като две капки вода” възмути мнозина в културата, които не работят от 8 март, но разкри и проблем при комуникацията между институциите, които трябва да регулират посткарантинната обстановка. Оказа се, че РЗИ-София тълкува погрешно заповедта на министъра на здравеопазването.

Според продуцента на „Капките” Магърдич Халваджиян всичко било законно – получили са разрешение от Районна здравна инспекция – София и са спазили изискванията, които са им били посочени.

Руслана Петрова от пресцентъра на РЗИ-София потвърди пред „Площад Славейков”, че разрешение е издадено на основание заповедта на министъра на здравеопазването, пусната по-рано в същия ден, часове преди ефира на шоуто. В заповедта РД–01–256/11.05.2020 обаче са предвидени облекчения само за кината, не и за представленията на живо в закрити помещения. Там, в т. 5д изрично е казано:

„Допуска се провеждането на културни събития – концерти и други сценични мероприятия, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки”.

Това не оставя място за тълкувание – сценични прояви може да има само на открито. Театрите до един се съобразяват с това – градят сцени навън, подбират моноспектакли или камерни представления с не повече от двама актьори, за да има разстояние между тях. Министърът на културата Боил Банов в понеделник даде пресконференция, на която беше категоричен – в залите рискът за зрители и артисти е голям, затова те няма да отворят засега. Пресконференцията на министър Банов и журналистически въпрос станаха причината по-късно през деня да бъде издадена нова заповед на здравния министър – РД-01 -259/11.05.2020, с която се разпорежда да не се включват климатици в помещенията.

Всичко това очевидно е пропуснато от РЗИ, но и напълно неглижирано от шоуто „Като две капки вода”. 30% капацитет на залата не означава да пуснеш 100 души в зала за 500 и да ги настаниш в един сектор през място, защото в другия сектор на столовете има монитори. Това в най-добрия случай е 50% от капацитета – нещо като формулата „роднина – милиционер – роднина”.

Днес РЗИ потвърди писмено пред „Площад Славейков“ с подпис на зам.-директора си Илонка Маева, че са проверили как се спазва разрешението и са установили, че няма съществени нарушения, освен че (цитирам): „посетителите са със защитни маски за лице, но на някои места има пропуски при спазване на необходимата социална дистанция”.

Вероятно е така, то се вижда с просто око. Маски имаше, е – в много случаи под носа или направо на брадичката. Някои места без дистанция също имаше – например при журито, включително когато влезе в пряк контакт с госта Васил Найденов. Не се вижда от екрана на телевизора дали са включени климатици в студиото и не е ясно как се осъществява въздухообменът в залата, може би на РЗИ това не им се струва важно.

Много се надявам да няма заразени след това предаване. Искрено стискам палци всички да са здрави. Вярвам, че са се постарали да са юридически изрядни и са взели документ, че може да проведат шоуто с публика, която им е важна не заради печалба, а заради енергията на сцената.

По документи може да са образцови. Но не и откъм подход. Лично аз намирам за изключително притеснителен моментът, в който Халваджиян духна мощно свещите на тортата, а Зуека си взе с пръст от сметаната секунди след това. Не защото виждам някаква естетическа пошлост в това, съвсем не, дори не си помислям. Само виждам демонстрация на екрана на един от най-успешните начини за предаване на зараза.

Техен избор, вероятно екипът е взел достатъчно мерки в рамките на затворения колектив, за да избегне проблеми. Друго е страшното. Хората гледат. Хората виждат, че това е позволено – техните любимци на екрана го правят. Зрителите вече са убедени, че щом отявленият привърженик на строгите мерки Магърдич Халваджиян позволява това, значи така може. В продължение на два месеца той призоваваше от екрана да бъдем стриктни в спазването на противоепидемиологичните мерки. Сега показа колко точно да сме стриктни.

Отговорността на едно толкова популярно шоу не е само в това да опази собствените си участници и зрителите в залата. Предавания като „Капките”, обичани от публиката, са и образователни предавания, поне по отношение на поведението. Те възпитават форми на общуване, начини на комуникация, дават тон на мисленето. Един документ от здравна служба не променя този факт. Още повече, когато самата здравна служба очевидно не е наясно какво е разпоредил нейният принципал.

„Комедия от грешки” трябва да е заглавието на последния ефир. Не само грешки на шоуто – грешки на зрителите в него, които не носеха маските правилно; грешки на журито и участниците; грешки на самите институции, които са призвани да ни пазят.

Вижте още: ХАЛВАДЖИЯН ДАДЕ АКЪЛ НА ВСИЧКИ В КУЛТУРАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg