Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Кейовете“ на Кристо сред най-дискутираните в света творби на 2016-а

„Ню Йорк Таймс“ подрежда инсталацията на българина сред трите, които ни напомнят за изпуснатото и неразкритото

Всякакви хора се появиха, когато отворихме „Плаващите кейове“ – млади и стари, разказва Кристо. Снимка: Емил Георгиев - „Кейовете“ на Кристо сред най-дискутираните в света творби на 2016-а

Всякакви хора се появиха, когато отворихме „Плаващите кейове“ – млади и стари, разказва Кристо. Снимка: Емил Георгиев

Няма съмнение, че през лятото светът на изкуството бе вперил поглед към езерото Изео в Италия, където в продължение на две седмици се простираше мащабната инсталация „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод. Сега, в края на годината, проектът – който никога повече няма да бъде видян на живо – е поставен сред най-дискутираните произведения на изкуството за 2016-а от „Ню Йорк Таймс“.

Освен „Плаващите кейове“, в списъка попадат работите с размери на билборд на JR, показани на Олимпийските игри в Рио, както и репликата на Римската арка, извисявала се в Палмира. Изданието посочва, че всички те са монументални, исторически и обвързани с околната среда; всички те са изпълнени на празни пространства, което ни напомня за изпуснатото и неразкритото.

Същината на материала на „Ню Йорк Таймс“ е как самите творци описват работите си.

„Всеки проект е пътуване – казва Кристо за „Плаващите кейове“. – Произведението на изкуството е това пътуване, без значение дали отнема две, шест или двайсет и шест години. Работим по рисунки и скечове, после се прехвърляме към физическата страна: вятърът, слънцето, водата, страхът, насладата. Завършеното произведение на изкуството са тези две фази, здраво свързани помежду си.

Когато започнахме работа по пълния проект в езерото Изео, бяха отговорни за хиляди неща – от трафика на движението на хората до сигурността. 600 души работиха денонощно, на 6-часови смени, а те трябваше да закусват, обядват и вечерят. Наехме цял хотел.

Всякакви хора се появиха, когато отворихме „Плаващите кейове“ – млади и стари. Ходеха по кейовете сами, някои водеха кучетата си. Имаше хора в инвалидни колички; имаше деца; имаше бебета, които плачеха.

Самият аз доста ходих по кейовете, но вечер, когато наоколо имаше по-малко хора. Предпочитах да тръгна с приятели около полунощ и да измина цялата дължина. Беше чудесно под светлините. Не като на лодката; не и като на брега – с вода от едната страна и земя от другата. Буквално се ходеше по водата.“

Втората от изтъкнатите три творби е неназованата работа на френския художник JR, който постави три масивни скулптури в Рио тази година. Всяка от тях показваше млад, слабо познат атлет, застинал по време на действие, с огромно скеле, което с художествени и утилитарни цели подкрепя монументалните произведения.

Неназована скулптура на JR

Неназована скулптура на JR

„Реших да направя гигантски скулптури на млади атлети, които тренират да станат професионалисти – разказва JR. – Имах пълна артистична свобода и избрах трима души, които никога не са участвали в Игрите – френски триатлонист, бразилски гмуркач и судански състезател на висок скок.

Веднъж щом скулптурите бяха завършени, не направих описание и не добавих подписа си. Исках проектът да е колкото се може по-достъпен и отворен за интерпретацията на хората. Това е, което обичам в изкуството – сам да довършиш творбата, пред която се изправяш.“

А третата монументална работа в класацията е репликата на Римската триумфална арка от Палмира, унищожена през 2015-а от джихадистите от Ислямска държава. Тя бе пресъздадена в прецизни детайли и мащаб 1:3 от Института за дигитална археология в Оксфорд и открита в Лондон през април. След това Арката замина за Ню Йорк, а през 2017-а ще я представят в Дубай. Накрая, ще бъде поставена близо до оригиналното местоположение на изгубения паметник.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg