POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кейовете на Кристо в Бургас… но не съвсем

Новина, че инсталацията на художника идва от езерото Изео на родното Черноморие, упорито обикаля медиите – но прагматичното монтиране на понтони не е изкуство

Редица новинарски агенции, включително национални, съобщават, че „Плаващите кейове“ от езерото Изео в Италия пристигат в Черно море. Снимка: Емил Георгиев - Кейовете на Кристо в Бургас… но не съвсем

Редица новинарски агенции, включително национални, съобщават, че „Плаващите кейове“ от езерото Изео в Италия пристигат в Черно море. Снимка: Емил Георгиев

„Плаващите кейове“ на Кристо в Бургаския залив? Сигурно сте се натъкнали на тази новина в медиите през уикенда – със заглавие, което предполага, че най-посещаваната арт инсталация в света за 2016 г. идва в България. Наистина ли е така обаче?

Редица новинарски агенции, включително национални, съобщават, че „Плаващите кейове“ от езерото Изео в Италия пристигат в Черно море – въпреки че официална информация за това на сайта на Кристо, единственият автентичен източник за работата му, няма. В т.нар. новини се твърди, че част от инсталацията, полиетиленови кубове с размери 50 на 50 сантиметра, вече е купена и доставена от „Пристанище Бургас“ и предстои да се монтира на вода.

Това съобщават от самия порт, но в значително по-смекчена информация – от сайта на пристанището разбираме, че просто ще бъде инсталиран плаващ кей, като „любопитна подробност е, че понтоните са част от внушителната арт инсталация „Плаващите кейове“ на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев – Кристо“, но „този път те няма да са част от пространствена художествена творба“.

Със сигурност няма да бъдат покрити и със златистата тъкан, която видяхме в Изео – а просто ще имат съвсем прагматичната функция да обслужват лодки и катери при предстоящото домакинство на Европейско първенство клас „Оптимист“.

В средата на 2016 г. за 16 дни „Плаващите кейове“ на Кристо привлякоха 1,2 милиона души в малкото италианско градче Сулцано и не толкова популярното езеро Изео. Инсталацията бе оценена от редица авторитетни издания като едно от най-важните произведения на изкуството за годината.

Вижте още: ПОСЛЕДНАТА ВЕЧЕР НА ПЛАВАЩИТЕ КЕЙОВЕ (СНИМКИ)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg