Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво би взела Кейт Бланшет, ако побегне от дома си? (видео)

И още: Кит Харингтън, Кийра Найтли и Нийл Геймън четат стихотворение, посветено на бежанците

Ако бе бегълка, Кейт Бланшет би взела със себе си шал, кутийка с брачни халки, огърлица, кукла и живота си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Какво би взела Кейт Бланшет, ако побегне от дома си? (видео)

Ако бе бегълка, Кейт Бланшет би взела със себе си шал, кутийка с брачни халки, огърлица, кукла и живота си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кои са предметите, с които човек побягва от дома си при внезапна опасност? Някои са абсурдни и безполезни (часовник), други имат огромна стойност – емоционална или материална (бижута)… Припомняме си и класическия въпрос „С какво ще избягате от дома при земетресение?”, на който някои хора отговарят с мълчание, други се сещат за ценен предмет, а немалко – за най-близките си. Или за котката. Но всъщност винаги става дума за спасяване на част от душата, на част от паметта… и, не на последно място, за собствения живот.

Днес 65 милиона души по цял свят са бежанци. Изгубили са домовете и притежанията си, нерядко изгубили семейството и всички шансове за завръщане в родината. И сега хора на изкуството, сред които Кейт Бланшет, Кит Харингтън, Кийра Найтли, Нийл Геймън… им заеха гласовете си, защото често бежанците нямат възможността и да говорят. Артистите прочетоха щафетно стихотворението What They Took With Them (Какво взеха със себе си) от датчанката Дженифър Тосквиг. Идеята е на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах