Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кейт Бланшет сподели за „брутално отношение“ от режисьори

Актрисата разказва в интервю за травмиращите моменти, направили я човека, който е днес

Кейт Бланшет в сцена от „Тар“. Снимка: IMDb - Кейт Бланшет сподели за „брутално отношение“ от режисьори

Кейт Бланшет в сцена от „Тар“. Снимка: IMDb

Кейт Бланшет, номинирана за „Оскар 2023“, сподели за тормоз от режисьори в началото на кариерата си. В интервю за „Сидни Морнинг Хералд“ актрисата разкри, че към нея са се отнасяли брутално през годините, но това е оформило човека, който е днес. Бланшет ще се бори за „Оскар“ за ролята си в „Тар“ на сурова, но свръхуспешна диригентка. Дали ще грабне статуетката, ще стане ясно след две седмици, церемонията е на 12 март.

Интервюто с австралийското издание е по повод номинацията ѝ. Лидия Тар е измислена героиня, хомосексуална диригентка, възпитаничка на Ленард Бърнстейн. На върха на кариерата ѝ срещу нея изплуват обвинения в тормоз и злоупотреба с влияние от по-млади музиканти. В една от сцените Лидия се отнася толкова жестоко към един от учениците в свой майсторски клас, че момчето започва да трепери.

„Да, това е болезнена сцена – коментира актрисата. – Все едно гледаш автомобилна катастрофа. Е, все пак е интересно, защото когато става дума за професионалния спорт, виждаме млади атлети, които напрягат тялото си до крайност, за да станат по-бързи и силни, и разбираме и уважаваме този процес. Но не го разбираме, когато същото това нещо се случва в творческите индустрии. И да, това може да бъде травмиращо преживяване. Аз самата съм минала през него.“

Когато журналистът изразява предположението, че вероятно мнозина режисьори са си позволявали да дават съвети на Бланшет как да играе пред камера, актрисата уточнява:

„В началото на кариерата ми понякога режисьорите се отнасяха брутално с мен в репетиционните. Но тъкмо заради това направих големия си пробив. Ако трябва да бъда напълно честна, нямаше да съм тук сега, ако това нещо не ми се беше случило. Накара ме да вярвам, че съм по-силна и продължих напред – вероятно можех да си го позволя заради цвета на кожата ми или заради състоянието на кариерата ми. Важно е да подхождаме внимателно и с уважение към тези неща, когато подхранваме млади таланти.“

Малко са символите на властта и йерархията, които могат да предадат мощ така силно, колкото диригентският подиум, отбелязва „Сидни Морнинг Хералд“. И все пак Бланшет вярва, че и в други форми на изкуството хората са намерили символи, с които да държат подчинените им по местата си.

„Когато споделях директорското място в „Sydney Theatre Company“ с Андрю [Андрю Ъптъп, австралийски режисьор и съпруг на Бланшет от 25 години], първото нещо, което направихме, беше да премахнем бюрото от офиса. Тогава Андрю каза: „Това не бива да е от онези театри, в които шефът стои зад бюро“. Направи го, защото разбира силата на символите. Осъзна, че ако млади или дебютиращи актьори влязат в стая, в която артистичният директор е зад огромно бюро, може да се почувстват изплашени, а това би било пречка за дълбоки и откровени разговори.“

Наред с Мишел Йео, Бланшет е другата фаворитка за „Оскар“ в категорията главна женска роля. Дали едната от тях ще надделее, или статуетката ще отиде при конкуренцията, ще стане ясно на 12 март. Ако спечели, това ще бъде третият „Оскар“ в кариерата на Бланшет.

„Това не е точно филм за дирижиране – казва актрисата за „Тар“. – Дори не е филм за класическа музика. Силата му е, че е трудно да се опише за какво е. „Тар“ е като тест на Роршах: различните хора ще му придадат различен смисъл.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС