Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кейт Бланшет в „Настоящето“ на Чехов

Платонов се завръща на Бродуей 30 години по-късно

Кейт Бланшет и Ричард Роксбърг  в „Настоящето“ - адаптация по „Платонов“ Чехов. - Кейт Бланшет в „Настоящето“ на Чехов

Кейт Бланшет и Ричард Роксбърг в „Настоящето“ - адаптация по „Платонов“ Чехов.

Кейт Бланшет и Ричард Роксбърг отново заиграват Чехов – но за първи път на Бродуей. Актьорите, които преди четири години си партнираха в силното представление „Вуйчо Ваньо“ в „Сити Сентър“ в Ню Йорк, сега излизат със спектакъла „Настоящето“, адаптиран по „Платонов“, т.нар. Неназована пиеса на Чехов.

Постановката е на режисьора Джон Кроули, чийто кинопроект „Бруклин“ в момента има три номинации за Оскар, включително в категорията за най-добър филм. Адаптацията на текста е на Андрю Ъптън, а спектакълът се играе от лятото миналата година в Сидни, отбелязва сайтът „Дедлайн“.

Наназованата пиеса на Чехов е поставяна на „Бродуей“ и друг път. През 1986-а това се случи под заглавието „Див мед“ с участието на Иън Маккелън и Катрин Уокър. Адаптацията на Ъптън сега поставя действието в средата на 90-те години. Тогава, в стара провинциална къща са се събрали приятели да отбележат рождения ден на независимата, но компрометирана вдовица Анна Петровна (Бланшет). В центъра на празника се оказва саркастичният и остроумен Платонов (Роксбърг) със съпругата си, както и приятели, бивши партньори и студенти. Комфортното им общуване обаче бързо отстъпва място на съжаление, отричане и силни страсти.

На „Бродуей“ „Настоящето“ ще има премиера в началото на зимата тази година. Сценографията и костюмите са поверени на Алис Бабидж, осветлението на Ник Шлийпър, а музикалното оформление – на Стивън Грегъри.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg