Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кенет Брана се завръща в театъра със звездна трупа и 5 спектакъла

Актьорът-режисьор игра последно на „Уест Енд“ преди 8 години

Кенет Брана с Лили Джеймс. Двамата работиха заедно в „Пепеляшка“, сега ще правят „Ромео и Жулиета“. - Кенет Брана се завръща в театъра със звездна трупа и 5 спектакъла

Кенет Брана с Лили Джеймс. Двамата работиха заедно в „Пепеляшка“, сега ще правят „Ромео и Жулиета“.

Кенет Брана драматично се завръща на лондонската театрална сцена със своя собствена трупа и цял планиран сезон с общо пет заглавия. Сред тях са Шекспировите „Ромео и Жулиета“ с Ричард Мадън и Лили Джеймс и „Зимна приказка“.

Брана игра последно на сцена в Лондон в „Уест Енд“ през 2008 г. и режисира Джъд Лоу в „Хамлет“. След това се прехвърли в киното, където направи филмите „Тор“, „Джак Райън“ и „Пепеляшка“.

Сезонът на Брана в театъра ще носи името „Пиеси в Гарик“, като спектаклите ще се играят на сцената на прочутия театър „Гарик“ в Лондон. Всичко е било премисляно в рамките на две години, призна самият Брана: „Отдавна исках да се установя на едно място, да създам творчески дом, където да работя систематично, а не да участвам в еднодневни постановки“.

„Искахме място, където интимният ни и естествен досег с Шекспир може да бъде чут, където хората да видят, че се отдаваме изцяло, но и където сцената е достатъчно голяма, за да ни даде качеството, което някои от тези пиеси изискват. Намерението ни е да играем с публиката“, заяви сър Кенет. В неговата трупа влизат режисьорът Роб Ашфорд и сценографът Кристофър Оръм.

„Зимна приказка“ ще бъде сърежисирана от Брана и Ашфорд, а в ролите на Леонт и Паулина влизат Брана и Джуди Денч, които вече са играли заедно в „Макбет“ в Манчестър през 2013 г. След това в програмата на трупата влиза рядко поставяна комедия на Терънс Ратиган, разказваща за класически театрали, работещи по „Зимна приказка“ и „Ромео и Жулиета“.

Следва адаптацията на Шон Фоули по френския фарс на Франсис Фебер The Painkiller с участието на Брана и Роб Брайдън.

„Ромео и Жулиета“ ще се играе от май до август, а в ролите влизат известните от телевизионния екран, както и от кино блокбастъра „Пепеляшка“ Ричард Мадън (Роб Старк от „Игра на тронове“) и Лили Джеймс („Имението Даунтън“). Двамата изпитват страст и въодушевление от Шекспир, което може да привлече по-младата публика, заяви Кенет Брана.

Сезонът ще приключи с пиеса на Джон Озбърн – The Entertainer, където водещата роля и до днес се свързва с изгряващия талант на сър Лорънс Оливие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg