POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кенет Брана ще играе Борис Джонсън в нов сериал

Драма, озаглавена с прочут израз от Шекспир - възхвала на Великобритания и критика на лошото държавно управление

Кенет Брана ще влезе в образа на британския министър-председател Борис Джонсън. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Кенет Брана ще играе Борис Джонсън в нов сериал

Кенет Брана ще влезе в образа на британския министър-председател Борис Джонсън. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Кенет Брана ще влезе в образа на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън в нов сериал. В пет епизода „This Sceptred Isle“, продукция на „Скай тв“, ще разкаже за обърканата политика на Великобритания в отговор на Ковид-кризата. Сценарист и режисьор е Майкъл Уинтърботъм, познат с работата си по ситкома „The Trip“, пише „Варайъти“.

Проектът бе обявен през юни, но тепърва ще става ясно къде ще се разпространява и кои са останалите ангажирани актьори. Действието ще се развива по време на първата вълна от Ковид-19, застигнала Великобритания през пролетта на 2020 г. Премиерът Джонсън също се зарази с вируса и в края на март прекара няколко дни в интензивно отделение на болница.

Премиерата се планира за есента на 2022 г.

„Първата вълна на пандемията от Ковид-19 ще се помни завинаги – коментира Уинтърботъм. – Време, в което цялата страна се обедини, за да се пребори с невидим враг. Време, в което хората, повече от всякога, установиха колко е важна общността. Нашият сериал ще вплете заедно безброй истински истории – от Борис Джонсън на „Даунинг стрийт“ 10 до всички работници на първа линия – които ще покажат опитите на учени, лекари, служители на домове за възрастни и законотворци да ни защитят от вируса.

Сериалът ще се занимае с „най-опустошителните събития, които някога са застигали Обединеното кралство“ и ще се съсредоточи върху „министър-председател, водещ страната в тези безпрецедентни времена“.

Сюжетът се базира на разкази на членове на парламента, здравното министерство, групата учени, събрани да съветват политиците и десетки служители на болници и домове за възрастни в цялата страна.

Заглавието на сериала е заимствано от пиесата „Ричард II“ на Уилям Шекспир – фраза от монолог на умиращия Джон Гонт, произнесен за разрушителнатата държавна политика на Ричард II, днес смятан за възхвала на величието на Великобритания. В края на предсмъртната си реч Джон Гонт обявява смъртта на Англия. През 1995 г. по Би Би Си Радио тръгва историческа поредица със същото име, в което историкът Кристофър Лий разказва в 216 епизода историята на Великобритания.

Десет месеца след първата вълна на Ковид-19, Великобритания се намира в третия си локдаун. До момента битката с вируса са изгубили близо 100 хил. души.

Уинтърботъм е добре запознат с жанра драма, базирана върху истински събития – негови са още „Добре дошли в Сараево“, „Пътят до Гуантанамо“, „A Mighty Heart“ и „24 Hour Party People“.

Календарът на Брана изглежда свободен за предстоящия сериал – последно публиката го гледа в „Тенет“ на Кристофър Нолан, предстои да го види и отново в образа на Еркюл Поаро. Филмът „Смърт край Нил“, на който Брана е и режисьор, е готов от миналата година, но все още няма широко разпространение заради ограниченията в културния живот на много страни по света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg