Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Керамичен съд за миро на светци в нова изложба на НИМ

Националният исторически музей представя най-интересните находки от последния археологически сезон

Птичи поглед към цитаделата на крепостта Кокалянски урвич - находките от разкопките там ще бъдат представени в предстоящата изложба. Снимка: НИМ - Керамичен съд за миро на светци в нова изложба на НИМ

Птичи поглед към цитаделата на крепостта Кокалянски урвич - находките от разкопките там ще бъдат представени в предстоящата изложба. Снимка: НИМ

Керамична ампула от епохата на ранното християнство ще бъде представена за пръв път пред широката публика в предстояща изложба на Националния исторически музей. Съдът, използван за пренасяне и съхранение на миро на светци от епохата на късната римска империя, е открит при разкопки в многослойното селище при с. Дъбница – обект, който се изследва вече втора година и разкрива все повече от тайните си.

Ампулата ще бъде представена в рамките на експозицията „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2021“, традиционно събитие, с което НИМ закрива годината и представя най-новите открития от изминалия археологически сезон. Откриването е на 15 декември.

Сред експонатите, които ще бъдат представени, вниманието на публиката ще привлекат също бойни оловни ядра за прашка, амфори с печати, монети, коланни апликации. През 2021 г. специалистите са провели редовни археологически разкопки на 12 обекта. Географският обхват на изследванията се простира от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различни епохи – праисторически селищни могили, антични и средновековни крепости и селища.

Освен ампулата, обектът „Св. Архангел“ в Дъбница разкрива пластове от по-ранни и по-късни епохи като периода на непрекъснато обитание е повече от 6000 г. Впечатляваща находка са оловните ядра за прашка с изображения на скорпион, пчели, гръмотевица, както и с името на един от македонските пълководци от края на III в. пр. Хр.

Многобройни амфорни печати са намерени при спасителни разкопки в античната Аполония Понтика (дн. Созопол). Находките дават информация за обема и посоките на търговия – Родос, Тасос, Книдос, Синопе и др. от ІV в. пр. Хр. до ІІ в. пр. Хр. От по-значимите артефакти са три теракоти с изображения на овен и бикове – вероятно дарове за храма на Аполон, и оловно ядро за прашка, което осветлява неизвестни досега военни действия по времето на Филип II Македонски.

Друг обект за проучване на НИМ през сезона е била средновековната крепост Балък Дере край Ивайловград. Там е намерено голямо разнообразие от археологически находки, сред които коланни апликации от епохата на Късната Античност. Сред откритите материали е и заготовка за изработка на стъклена гривна, което говори за производство на бижута на място от пътуващи занаятчии. Една от впечатляващите находки е съд, като едно от предположенията е , че е служел за причастие, учените откриват подобен в стенописа „Тайната вечеря“ в Боянската църква. Допълнителен интерес представлява и фрагмент от керамичен съд с графит на старогръцки „Господи, помагай на Диоген“.

Черноморският остров Св. Тома, или т. нар. Змийски остров, разкрива тайните си, пазени през вековете – резултат от проучванията е издадената монография на проф. д-р Иван Христов, заместник директор на НИМ, „Полуостров/остров Свети Тома. История и археология на черноморските острови“.

Куратор на изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2021“ е д-р Петранка Неделчева, отдел „Експозиционна и международна дейност“ в Националния исторически музей.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах