Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кевин Спейси играе Франьо Туджман в хърватски филм

Противоречивият балкански лидер бе посочен от Международния трибунал в Хага като участник в етническо прочистване

Кадри от документалния филм с игрални моменти с участието на Кевин Спейси. Снимка: Туитър  - Кевин Спейси играе Франьо Туджман в хърватски филм

Кадри от документалния филм с игрални моменти с участието на Кевин Спейси. Снимка: Туитър

Американският актьор Кевин Спейси, който беше една от първите жертви на кенсъл културата и вече не получава покани за роли в САЩ, е приел предложението на хърватския режисьор Яков Седлар да изиграе президента Франьо Туджман, съобщават хърватски медии. Вече изтекоха и първи кадри от снимачния процес на документалния филм „Бурята на Туджман“, в който има игрални възстановки.

Седлар се е запознал със Спейси преди десетина години в Лос Анджелис. Още тогава режисьорът, който е бил добър личен приятел на Туджман, е имал намерение някой ден да направи филм за него.

„Ако не беше той, нямаше да има независима демократична Хърватия, член на Европейския съюз“, казва Седлар.

Седлар вярва, че заради Кевин Спейси филмът има шанс да обиколи целия свят. Според режисьора, актьорът се е подготвил за ролята много внимателно, преди да се съгласи да я изиграе, изчел е няколко книги за Франьо Туджман и всичко, което е успял да намери в интернет. Едва след това е бил сигурен, че може да влезе в образ.

Франьо Туджман е един от противоречивите балкански лидери от 90-те години. Той е първият президент на независима Хърватия след разпадането на Югославия от 1990-а до смъртта си през 1999 г. За много хървати той е „баща на нацията“, но Международният трибунал в Хага го обяви за съучастник в колективно престъпно начинание за етническо прочистване и за намерението му да откъсне части от Босна по време на войната там в сговор със Слободан Милошевич.

Премиерата на „Бурята на Туджман“ ще бъде в Загреб на 14 май 2022 г. по повод стогодишнината от рождението на Туджман, която е в същия ден.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах