Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кевин Спейси: Когато кариерата ми приключи, се запитах – ако не мога да играя, кой съм аз?

Актьорът сравнява последиците от коронавируса със своята ситуация след обвиненията в сексуален тормоз (видео)

Видеото с Кевин Спейси е заснето в дома му. Снимка: Стопкадър - Кевин Спейси: Когато кариерата ми приключи, се запитах – ако не мога да играя, кой съм аз?

Видеото с Кевин Спейси е заснето в дома му. Снимка: Стопкадър

Кевин Спейси сравни последиците от коронавирусната пандемия със ситуацията, в която попадна след първите обвинения към него в сексуален тормоз. Актьорът сподели чувствата си във видео, част от конференцията за стартъпъри „Bits and Pretzels“, която обикновено се провежда в рамките на „Октоберфест“. Видеото е публикувано през април, но заради вниманието на медиите към пандемията то набра популярност месец по-късно.

Ще дам най-доброто от себе си, за да разкажа от моята перспектива какво означава изведнъж да се озовеш в ситуация, за която е невъзможно да си се подготвил и която не си очаквал – започва обръщението си Спейси. – Не мисля, че някой ще бъде изненадан, ако кажа, че моят свят се промени през есента на 2017 г. Работата ми, контактите ми и позицията ми в моята собствена индустрия се сринаха за часове.

През 2017 г., когато тепърва се зароди движението #MeToo актьорът Антъни Рап обвини Кевин Спейси в сексуален тормоз, случил се през 1986 г., когато Рап бил на 14 години. Тогава Спейси видя възможност да признае, че е хомосексуален, но начинът, по който го направи, не бе приет добре. Последваха още обвинения от различни мъже за случки, простиращи се десетилетия назад във времето.

В резултат на това Спейси бе отстранен от сериала „Къща от карти“ и загуби всичките си актьорски ангажименти. От тогава не се е снимал в нови продукции, но в редки видеа в социалните мрежи се въплъщава отново в образа си на циничния Франк Ъндъруд.

Вижте още: КЕВИН СПЕЙСИ С КОЛЕДНО ПОСЛАНИЕ: ДА УБИВАМЕ С ДОБРИНА

НЯМА ДА МЕ ОСЪДИТЕ БЕЗ ДА ЧУЕТЕ ФАКТИТЕ, НАЛИ?

В новото видео актьорът не споменава нито обвиненията, нито последвалите дела, които завършиха без присъда поради различни причини – изтекла давност, отказ от свидетелстване пред съда и внепазпна смърт на обвинителя. Но споделя, че „поради различни причини и обстоятелства“ съчувства и разбира хората, загубили работата си в условията на COVID-19.

Все още вярвам, че емоционалните страдания си приличат. Затова изпитвам съчувствие, когато внезапно ти кажат, че не може да се върнеш на работа или че може да загубиш работата си и това е ситуация, над която нямаш никакъв контрол“, добавя Спейси.

В клипа от април, заснет в дома му, той сравнява актьорите с предприемачите, „защото, нека си признаем, всички ние сме малко луди, но по хубава причина“, защото се борят за успеха си и вярват в него, независимо от условията. Той сравни двете професии с пътуването в автомобил.

Много често, докато шофираме ние, не обръщаме внимание на светлините на таблото, само за да изминем още няколко километра – казва актьорът. – Не дай си Боже да спрем колата, да проверим двигателя или маслото, всичко опира до газта и педалът да е натиснат докрай, давай, давай! И може би това ни е трябвало, за да стигнем толкова далеч.

Но когато колата най-сетне спре, без значение дали успешно, или не, ние може да нямаме идея къде сме или дори още по-зле: може да нямаме идея кои сме. Точно това се случи с мен. Бях толкова зает да дефинирам себе си с това, което съм постигнал или с онова, което се опитвам да направя, че когато всичко приключи, аз нямах идея какво да правя. Защото единственото, което мога да правя, е да играя. Единственото, което съм искал да правя, е да играя, още когато бях на 11. Мислех, че съм роден за това и това съм правил цял живот. И когато кариерата ми приключи със стържещ и скърцащ финал, когато бях изправен пред несигурността, че може би никога повече няма да ме наемат за актьор, трябваше да си задам въпрос, който никога досега не си бях поставял: Ако не мога да играя, кой съм аз? Ако това вече не е възможно, тогава кой съм аз, ако това, което ми е останало, е единствено аз самият.“

Цялото видео с Кевин Спейси:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg