Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кевин Спейси с ново дело в Ню Йорк

Антъни Рап иска обезщетение $40 млн. за телесна повреда и емоционални щети

Кевин Спейси пристига в съда в Лондон през юли 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кевин Спейси с ново дело в Ню Йорк

Кевин Спейси пристига в съда в Лондон през юли 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кевин Спейси ще се изправи пред съда в Ню Йорк по обвиненията за сексуално насилие на Антъни Рап, съобщава Би Би Си. Жалбата на актьора е за случай от 1986 г., Рап твърди, че Спейси го е докосвал без негово съгласие, когато бил само на 14 години.

63-годишният Спейси отделно ще трябва да се защитава и в съда във Великобритания, където кралската прокуратура му повдигна пет обвинения за сексуален тормоз и насилие.

Началото на делото по обвиненията на Рап е на 6 октомври, когато съдът в Манхатън ще се събере, за да определи съдебните заседатели.

Рап, който също е актьор, за първи път отправи обвиненията си през октомври 2017 г., което сложи край на кариерата на носителя на „Оскар“. Рап разказва, че случката е била по време на парти в Манхатън. Спейси го положил на легло и частично го притиснал с тялото си, а Рап „осъзнавал сексуалния контекст“ на случващото се, но все пак допълва, че срещата им, която продължила не повече от 2 минути, се изчерпала с това.

Жалбата е подадена през септември 2020 г., обвинението към Спейси е за телесна повреда и умишлено причиняване на емоционални щети. Рап търси обезщетение от 40 млн. долара. Назначеният по делото съдия Люис А. Каплан отхвърли обвинението в сексуално насилие, позовавайки се на изтекла давност на описания случай.

След Рап последваха още десетки обвинители, простиращи се десетилетия назад. В резултат на това Спейси загуби главната си роля в последния сезон на сериала „Къща от карти“, а участието му във филма „Всичките пари на света“ бе изрязано, образът заменен с Кристофър Плъмър. От тогава кариерата на Спейси в Холивуд е в застой.

Това не е първият път, в който обвинителите на Спейси се обръщат към съда, но досега жалбите им не са завършвали с обвинение. През август съдът постанови, че актьорът трябва да плати 31 млн. долара обезщетение на продуцентите на „Къща от карти“ за разходите им, възникнали по продукцията след уволнението на Спейси, включително пренаписване на сценария.

Междувременно петте обвинения в Лондон се придвижват напред, процесът трябва да започне през юни 2023 г. През юли тази година бе първото изслушване по случая, Спейси пледира невинност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg