Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кевин Спейси се размина с дело за сексуален тормоз за $40 млн.

Обвинения за побой и секстормоз паднаха в съда в САЩ, след отказ на обвинител да разкрие самоличността си

Кевин Спейси през 2016 г., кариерата му приключи година по-късно след множество твърдения за сексуален тормоз и насилие. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кевин Спейси се размина с дело за сексуален тормоз за $40 млн.

Кевин Спейси през 2016 г., кариерата му приключи година по-късно след множество твърдения за сексуален тормоз и насилие. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Кевин Спейси се размина с дело за 40 млн. долара в САЩ, след като обвинителят трябваше по настояване на съда да разкрие самоличността си, но отказа. Федерален съдия от Ню Йорк отказа да се заеме със случая на Антъни Рап и още един анонимен тъжител, обвинили Спейси миналия септември. Магистратите са дали на ищеца с инициали „С. Д.“ десет дни, за да внесе нови документи, този път с истинското си име, но адвокатът му е заявил, че клиентът му се „чувства емоционално неподготвен да продължи съдебните действия и ще ги прекрати“, съобщава „Дедлайн“.

Обвинителят, който днес е на повече от 50 години, твърди, че Спейси извършил евентуалното престъпление през 80-те, когато потърпевшият му бил подчинен. Документите по обвиненията за сексуално насилие и физически тормоз бяха подадени в съда в Ню Йорк през септември 2020 г., а през ноември случаят бе преместен във федералния съд. Тогава „С. Д.“ и лицата, които го представляват, заявиха, че човекът не иска да се яви в съда с истинското си име, тъй като това би отключило посттравматичен синдром.

Съдията по случая обаче не взе предвид това извинение, тъй като обвинителят говорил открито за нападението на Спейси с няколко души, включително пред журналисти, а и екипът на актьора вече знае кой стои зад инициалите, тъй като двете страни са постигнали споразумение да не се разкрива личността на ищеца, независимо от изхода на случая. От съда изтъкнаха още, че при толкова сериозни обвинения ще бъде „несправедливо“ актьорът да се защитава срещу неизвестен обвинител.

Антъни Рап, другият обвинител по случая, пръв разкри през октомври 2017 г., че е бил жертва на сексуално насилие от страна на Спейси. Тогава актьорът бързо реагира с изявление, което наблягаше по-скоро на признанието, че е гей, а не на обвиненията на Рап. Последваха още десетки твърдения за сексуално насилие и тормоз срещу Спейси от двете страни на океана, което доведе и до край на актьорската му кариера както на екрана, така и на сцена.

Спейси, бивш артистичен директор на един от най-авторитетните британски театри „Олд Вик“, може да се изправи пред съда и във Великобритания – миналата седмица полицията е внесла в държавното обвинение разследването си по обвинения на няколко актьори от трупата на институцията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg