Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кевин Спейси вече не е обвиняем за сексуален тормоз

Отпадна единственото криминално дело срещу актьора, заведено за случай от 2016 г.

Адвокатът на Кевин Спейси внесе молба в съда делото да отпадне, тъй като е „абсолютно компрометирано“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кевин Спейси вече не е обвиняем за сексуален тормоз

Адвокатът на Кевин Спейси внесе молба в съда делото да отпадне, тъй като е „абсолютно компрометирано“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственото обвинение за сексуален тормоз срещу Кевин Спейси, достигнало до съда, отпадна заради отказ на ищеца да свидетелства. Актьорът бе обвинен, че е опипвал непълнолетен младеж в бар в Нантъкет през 2016 г., но делото не издържа в съда заради изгубения телефон на ищеца – според адвоката на Спейси там се съдържат доказателства за невинността на клиента му, съобщава „Гардиън“, позовавайки се на „Асошиейтед прес“.

Това бе единственото криминално дело, повдигнато срещу Спейси след вълната от обвинения в сексуален тормоз. Той бе едно от първите и най-важни имена, чиято кариера се срина, вследствие на кампанията #MeToo. Двукратният носител на „Оскар“ отрича да е извършвал престъпление с младия мъж.

Ищецът бе призован да свидетелства по обвиненията си по-рано този месец, след като се оказа, че телефонът-доказателство липсва. Магистратите са преценили, че предоставените като доказателства снимки от джиесем са твърде лесни за манипулиране. Адвокатът на Спейси също настояваше телефонът да се бъде предаден на разследването – той смята, че трябва да бъдат възстановени изтритите съобщения, доказващи липсата на вина на актьора.

При така създалата се ситуация адвокатът внесе молба в съда делото да отпадне, тъй като е „абсолютно компрометирано“. На 17 юни съдът съобщи, че обвинението отпада „поради недостъпност на свидетеля, подал оплакване“.

Прокурорите са се срещнали с обвинителя и са обяснили, че делото няма да продължи, ако той не се яви в съда – тогава той решил, че ще се откаже от обвиненията си, позовавайки се на Петата поправка в американския Закон за правата. Тя гласи, че „никой няма да бъде принуждаван да отговоря по обвинения в углавно или по друг начин компрометиращо престъпление, освен след представен обвинителен акт от разширено Съдебно-заседателно жури“ и „никой няма да бъде задължен при съдебно производство да бъде свидетел срещу себе си, нито да бъде лишен от живот, свобода или собственост, без справедлив процес по закона“.

Потърсен от „Асошиейтед прес“ за коментар, адвокатът на обвинителя отвръща в имейл, че мъжът и семейството му „показаха огромен кураж в трудни обстоятелства“.

Изслушването, на което ищецът отказва да свидетелства, се случва само няколко дни, след като той опита да заведе гражданско дело срещу Спейси по същия случай, търсейки обезщетение за „тежко и трайно ментално безпокойство и емоционални наранявания“. Делото бе изтеглено от самия него и не може да бъде внесено отново.

Обвинителят не е стигнал до извънсъдебна договорка за финансово обезщетение със Спейси, потвърди майката на младия мъж. Причината да се откаже от гражданското дело и да не се яви като свидетел по криминалното е, че е емоционално претоварен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах