Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кийра Найтли: Не познавам жена, която да не е била жертва на тормоз

Независимо дали става дума за физическо, психическо или вербално посегателство, всеки е преживявал това, твърди актрисата

Ситуацията с тормоза в днешно време е „депресираща“, коментира Кийра Найтли. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кийра Найтли: Не познавам жена, която да не е била жертва на тормоз

Ситуацията с тормоза в днешно време е „депресираща“, коментира Кийра Найтли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кийра Найтли обърна внимание на големите мащаби на проблема с тормоза срещу жените в интервю за „Харпърс Базар“. Британската актриса сподели, че не познава нито една жена от своето обкръжение, която да не е била жертва на тормоз. Независимо дали става дума за нежелан физически контакт, вербално или психическо нападение, „всеки“ е бил подлаган на тормоз по някакъв начин, коментира Найтли. Изказването ѝ е цитирано от „Гардиън“, където е представен в аванс предстоящият брой на списанието. 

Ситуацията е „депресираща“, заявява актрисата. На въпрос дали самата тя е ставала жертва на насилие или тормоз, Найтли потвърди:

„Да! Всеки е бил жертва на тормоз. Буквално не познавам нито един човек, който да не е бил по някакъв начин, независимо дали става дума за опипване, някой да се разголи пред теб без съгласието ти или мъж да каже, че ще пререже гърлото ти, ще те удари в лицето или каквото и да е“.

Найтли споделя, че се е интересувала от предпазните мерки, които предприемат жените, за да подсигурят своята безопасност.

„И тогава си помислих, че аз правя всяко едно от тези неща, без дори да се замислям“, казва тя.

Найтли и преди е споделяла неудобството си да снима интимни сцени в присъствието на мъже и как от жените обичайно се очаква да възприемат два подхода в поведението си – или да флиртуват, или да се грижат майчински за мъжете около тях.

„Ако работя по история, която разказва за майчинството и приемането на тялото такова, каквото е, съжалявам, но ще го направя само ако режисьорът е жена – споделя тя. – По принцип няма нещо, което със сигурност не бих направила в работата си, но не искам да участвам в онези ужасни секссцени, в които си намазан с олио и всички пъшкат. Не проявявам интерес към това.

Проблемът е „мъжкият поглед“ (male gaze), с който във феминистката теория се обозначава отношението на един мъж към жената, когато я възприема само като сексуален обект. Има филми, в които секссцените наистина биха изглеждали на място, но в други те се пишат, само за да изглеждат актьорите секси, коментира Найтли преди време.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС