Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кийра Найтли отказва да снима секссцени, ако режисьорът е мъж

Родила съм две деца и предпочитам да не заставам гола пред група мъже, казва актрисата

„Не искам да участвам в онези ужасни секссцени, в които си намазан с олио и всички пъшкат“, казва актрисата Кийра Найтли. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кийра Найтли отказва да снима секссцени, ако режисьорът е мъж

„Не искам да участвам в онези ужасни секссцени, в които си намазан с олио и всички пъшкат“, казва актрисата Кийра Найтли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кийра Найтли сподели неудобството си при снимките на интимни сцени в киното и заяви, че занапред няма да участва в такива, ако режисьорът на филма е мъж. В разговор с режисьорката Лулу Уанг и сценаристката и продуцент Даян Солуей в подкаста „Chanel Connects“, Найтли обясни, че е взела това решение заради „личната си суета“ и стереотипа жената да бъде възприемана като сексуален обект, пише „Гардиън“.

„Ако работя по история, която разказва за майчинството и приемането на тялото такова, каквото е, съжалявам, но ще го направя само ако режисьорът е жена – споделя тя. – По принцип няма нещо, което със сигурност не бих направила в работата си, но не искам да участвам в онези ужасни секссцени, в които си намазан с олио и всички пъшкат. Не проявявам интерес към това.“

Проблемът е „мъжкият поглед“ (male gaze), с който във феминистката теория се обозначава отношението на един мъж към жената, когато я възприема само като сексуален обект. Има филми, в които секссцените наистина биха изглеждали на място, но в други те се пишат, само за да изглеждат актьорите секси, коментира Найтли.

Така че може да използвате някой друг, защото аз вече съм родила две деца и предпочитам да не заставам гола пред група мъже – продължи актрисата. – Всички ние съчувстваме на мъжете, защото от културна гледна точка тяхната история е много изследвана. Познаваме толкова много аспекти на мъжката сексуалност. Но някак си едва ли мъж ще каже: „Да, разбирам за какво говориш, защото има тонове изкуство, филми, театри и сериали, разказани от твоята гледна точка“.“

Найтли напоследък придобива известност с пререканията си с режисьорите. През 2018 г. тя написа есе, в което сподели мнението си за колегите си мъже:

„Казват ми какво е да си жена. Бъди мила, бъди опора, бъди хубава, но не твърде хубава, слаба, но не твърде слаба, секси, но не прекалено секси, успешна, но не прекалено успешна… Но аз не искам нито да флиртувам с тях, нито да им бъда майка. Не искам да флиртувам, защото не искам да спя с теб, не искам да съм ти майка, защото не съм майка ти. Искам просто да работя, друже. Това ОК ли е? Искам да говоря и да бъде чута, да ми се говори и да слушам. Мъжко его, спри да заставаш на пътя ми!“.

Кийра Найтли последно се снима във филми на жени режисьори. Публиката наскоро я гледа във филма „Misbehaviour“ на Филипа Лоуторп. Там тя е в ролята на активистка за правата на жените, която нахлува на сцената на „Мис Свят 1970“, за да протестира срещу сексизма в конкурса. Найтли участва и в предстоящия „Тиха нощ“, коледна комедия на режисьорката дебютант Камил Грифин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90