Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кийт Ричардс: „Металика“ и „Блек Сабат“ са големи смешки

Не искам да ми врещят, искам да ми пеят, казва китаристът на „Стоунс“ за рапа

Впечатляващото, което рапът прави, е, че показва колко много хора, глухи за тоновете има наоколо, казва китаристът на „Ролинг Стоунс“. - Кийт Ричардс: „Металика“ и „Блек Сабат“ са големи смешки

Впечатляващото, което рапът прави, е, че показва колко много хора, глухи за тоновете има наоколо, казва китаристът на „Ролинг Стоунс“.

Кийт Ричардс заяви, че рапът е за „хора, глухи за тоновете“, нападна хеви метъла, рока и „Бийтълс“ и предложи една дръпка на журналиста, интервюиращ го за „Ню Йорк Дейли Нюз“, разказва „Ролинг Стоун“. А мнението на китариста за „Металика“ и „Блек Сабат“? Просто едни големи смешки.

„Рапът – толкова много думи, толкова малко смисъл в тях – обяснява Ричардс. – Впечатляващото, което рапът прави, е, че показва колко много хора, глухи за тоновете има наоколо. Всичко, което им трябва, е бийт и някой да се дере над него. И са доволни. Съществува огромен пазар за онези, които не различават една нота от друга.“

Китаристът на „Ролинг Стоунс“ не за първи път критикува жанра. В интервю през 2007 г. той се учуди, че има хора, които смятат хип-хопа за смисъла на живота си.

„Не искам да ми врещят, искам да ми пеят – обясни тогава Ричардс. – Никога не съм разбирал защо някой ще иска гангстер от Лос Анджелис да му размахва пръсти пред лицето. Не ме грабва. Римите са скучни; всички те са направени на компютър.“

В новото интервю обаче не са пощадени и други музикални жанрове, смятани за далеч по-мелодични. Хеви метълът например.

„Милиони обичат „Металика“ и „Блек Сабат“ – казва китаристът. – Аз просто мисля, че са едни големи смешки.“

Ричардс нарича стария рокендрол „тъп звук“ и обяснява, че за повечето банди синкопирането е непознато. Няма милост и за „Бийтълс“ – китаристът не е останал впечатлен от прочутия им концерт на „Ший Стейдиъм“ през 1965 г.:

„Като група те не бяха в синхрон един с друг“.

Въпреки това Ричардс им останал фен още дълго, но когато нещата стигнали до посещението на „Бийтълс“ при гуруто Махариши през 1967 г., просто се отказал от тях.

Попитан за употребата на марихуана, китаристът пита журналиста иска ли една дръпка. Признава, че пуши редовно:

„Дава ти различна представа за нещата около теб. За мен марихуаната е просто за забавление. И се радвам, че и останалата част от страната се приближава към моето мнение“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg