Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Килията на Левски под Двореца унищожена при ремонт

Министър Минеков ще сезира посланичката на Русия за ремонта на паметника на Цар Освободител

Стопкадър от пресконференцията на Велислав Минеков - Килията на Левски под Двореца унищожена при ремонт

Стопкадър от пресконференцията на Велислав Минеков

„Посегателства в името на усвояването“ нарече министърът ремонта на паметника на Левски и на Националната художествена галерия в сградата на бившия конак, където е бил задържан Апостола. Проблемните реставрации на значими паметници на културата бяха във фокуса на днешната пресконференция на служебния министър Велислав Минеков. 

Според проф. Минеков не е провеждана реставрация на Паметника Левски, а само ремонт, при който „зидари и тенекеджии са допуснати до светинята“.

При ремонта на сградата на НХГ през 2013 г. в името на усвояването на европейски средства „един бивш министър“ по думите на Велислав Минеков е позволил да бъде унищожен автентичният вид на килията, в която по време на съдебния процес е бил държан Васил Левски. Средновековната настилка на помещението е съсипана, стените са облицовани с гипсокартон, пътят до килията е бил променен. Проф. Минеков подчерта, че дори австрийските архитекти, приспособили конака за дворец, не са посмели да променят сутерена заради неговата значимост за българската история.

Списъкът с недобре планирани и извършени ремонти на паметници на културата продължи с Лъвов мост и реставрацията на Царя – паметника на Александър Втори Освободител срещу Народното събрание. Проф. Минеков подробно разясни разминаването между направеното и нужното по проект. Той предупреди, че ще сезира посланичката на Русия за изразходването на средствата по реставрацията на паметника в центъра на София, тъй като са били използвани и пари, осигурени от руска фондация.

Министърът на културата от служебното правителство подчерта, че не става дума за количеството средства, които са „усвоени“, а за неподходящото отношение към „светините“.

В началото на пресконференцията си проф. Минеков съобщи като новина подготвящия се на остров Свети Кирик и Юлита до Созопол Европейски център за култура и изкуство. Днес е имало среща между служебния министър, вицепрезидентката Илияна Йотова и хора от френското посолство, на която са уточнени детайли по проекта. Центърът на остров Свети Кирик ще бъде подкрепен от Лувъра и това е особено важно, подчерта проф. Минеков. Този проект бе стартиран още при министър Боил Банов, който през 2020 г. определи предстоящия културен център като „третия Лувър в света“ след този в Париж и този в Абу Даби. През ноември 2020 г. бе обявено, че до половин година ще започне превръщането на остров Свети Кирик в Световен център на изкуствата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС