Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Ким Кардашиян пише писмо на Джо Байдън за Нагорни Карабах

Риалити звездата се опасява, че за пореден път се извършва геноцид над арменците

Риалити звездата Ким Кардашиян е четвърто поколение арменка по линия на баща си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ким Кардашиян пише писмо на Джо Байдън за Нагорни Карабах

Риалити звездата Ким Кардашиян е четвърто поколение арменка по линия на баща си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актрисата, модел и звезда от риалити програми Ким Кардашиян заедно с доктор Ерик Езраилян написаха писмо до президента на САЩ Джо Байдън с призив да се намеси в конфликта между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах. Пълният текст на писмото е публикуван в списание „Ролинг Стоун“.

Ким Кардашиян е споделяла, че иска да се развива в правото и в момента учи за адвокат. През 2021 г. тя взе един от адвокатските си изпити по договорно и наказателно право, но от четвъртия път. Финалният адвокатския изпит, който ще ú позволи да практикува, ще се проведе през 2024 г.

Представяме ви пълния текст на писмото, писано в сътрудничество с Ерик Езраилян.

„Ние сме арменци. Ние сме потомци на тези, които преживяха геноцида. И ние не искаме в бъдеще да ни се налага да говорим за признаването и увековечаването на паметта на още един геноцид на нашия народ.

От декември миналата година Азербайджан блокира единствения хуманитарен коридор между коренните арменци християни на Арцах (известен и като Нагорни Карабах) и останалия свят. Много години те зависеха от доставки на продоволствия, медикаменти и хуманитарна помощ през Лачинския коридор. За някои страни на фона на войната в Украйна Азербайджан стана алтернативен и по-изгоден от Русия доставчик на нефт и газ. Но увереността в своята власт въодушеви автократичното правителство на Азербайджан да използва глада като оръжие против арменското население в региона.

Вече няма време за размисли, молитви или тревоги.

Войната от 2020 г., когато Азербайджан без всякаква причина нападна арменците в Арцах, в съзнанието на арменците по целия свят все още не е завършила. Независимо от съглашението за прекратяване на огъня, нападения срещу арменските войници се случваха постоянно без никакви последствия. Арменофобската политика се разработваше и развиваше от правителството на Азербайджан и други страни.

Не бива да се принася в жертва суверенитетът на арменците в Арцах заради мира в този регион. Може би някой няма да се съгласи с това мнение, но едно е очевидно – тази безжалостна блокада вече пресече всички червени линии в областта на правата на човека и хуманитарното право. Недопускането в Арцах на правозащитни групи като Международния Червен кръст, както и риториката на ненавист, съпровождаща блокадата – това са признаци, по които може да се разбере, че започва нов геноцид.

Властите на Азербайджан и техните съюзници заявяват, че има алтернативни маршрути за хуманитарна помощ. Да се предлага за доставка на товари коридор, контролиран от азербайджанските военни, е най-малкото неискрено. По-скоро това е сигнал, че за арменците и християните в Арцах краят е близо. В началото на кризата в републиката живееха около 120 хиляди арменци, включително 30 хиляди деца. За съжаление заради глада и липсата на адекватна медицинска помощ мнозина вече трагично загинаха. Ако не се приемат мерки незабавно, ситуацията само ще се влошава. Тези, които оживеят, завинаги ще носят тази травма.

Азербайджан лицемерно се опита да оправдае блокадата с екологични проблеми, но арменците и международните наблюдатели знаят, че целта е републиката да бъде направена толкова негодна за живот, че хората или да умрат, или да се съгласят да напуснат тази местност. В същото време тези, които поддържат този гладомор, провеждат в социалните мрежи организирани кампании, в които убеждават хората, че няма никаква блокада. Тази антиутопична пропаганда може да изглежда абсурдна за осведомените, но е важно да се знае, че привържениците на тези нарушения на правата на човека объркват хората, особено като имаме предвид всичко, което се случва днес в света.

Многобройни групи по борба с геноцида и специални независими докладчици на ООН, сред които първият специален съветник на ООН по предотвратяване на геноцид д-р Хуан Мендес вече няколко месеца се опитват да предупредят света за настъпващите злодеяния. Миналия месец Луис Морено Окампо, първи главен прокурор на Международния криминален съд, публикува своя независим доклад. Той стигна до извода, че геноцидът вече се случва, тъй като в съответствие с точка „с“ от член II на Конвенцията за геноцида Азербайджан „преднамерено създава за групата жизнени условия, разчетени за нейното физическо унищожаване“.

Университетската мрежа по правата на човека в сътрудничество със студенти, юристи и учени проведе две опознавателни пътувания в Нагорни Карабах и четири в Армения в периода между март 2022 и юли 2023 г. Неотдавна те публикуваха заключение, в което се казва:

Документираните от нас нарушения са не просто поредица от несвързани помежду си нарушения на човешките права. В цялост те демонстрират синхронизирана всеобща кампания за изселване на арменците от Нагорни Карабах и някои части на Армения.

Колективното мълчание и бездействие на отделни лица, правителства и правителствени организации като Организацията на обединените нации и Европейския съюз увековечиха тази криза. Всеки изминал ден подлага на опаснаст все повече човешки животи. Доларите на американските данъкоплатци само задълбочават ситуацията, като предоставят чуждестранна помощ на богатата с нефт страна.

Заедно можем да постигнем резултати – чрез икономически санкции, прекратяване на чуждестранното финансиране, бейкот на международните събития в Азербайджан (например концерти и спортни събития като футболни мачове и „Формула 1“), а също и чрез международните съдилища. Но това е твърде бавен процес, а времето свършва.

Като граждани призоваваме президента Байдън, държавния секретар Блинкен и техните колеги незабавно да обявят позицията си. Те трябва да окажат натиск върху Азербайджан да отвори хуманитарния коридор без предварителни условия.

Ние сме само двама души. Ние работихме зад кулисите, за да подкрепим нашите арменски братя и сестри, но този дипломатически подход не донесе значителни резултати. Ние ще продължим да правим всичко по силите си, за да използваме всяко влияние, което имаме, но тази криза не може да бъде преодоляна само със силите на отделни хора. И ясен край не се вижда – с изключение на това, че могат да започнат етнически прочиствания на арменското население. Ние ще продължим да използваме нашите гласове, за да огласим истината.

Хората в Арцах искат да живеят в мир. Сега за първите лица на държавата дойде време да се проявят като истински лидери. Нужно е те, които играят значителна роля в тези неща, незабавно да поискат откриване на Лачинския коридор и да спрат новия геноцид. Искаме да привлечем повече внимание към кризата и призоваваме да се намесят тези членове на нашето правителство, които наистина са загрижени за човечеството. Съединените Щати имат възможност да вземат ответни мерки. Активните лидери, които помагат на нашия народ, ще бъдат запомнени с героизма си. Но инертните и бездействащите, дори да го правят от най-добри подбуди, ще влязат в историята като тези, които позволиха на геноцида да се случи пред очите им. Изборът е техен.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90