Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кинаджии излизат на протест

Гневът им е предизвикан от намалена субсидия за филмопроизводство

Кинаджии канят колегите си да изразят недоволството си още в понеделник, 8 февруари, от 11 часа пред сградата на Филмовия център. - Кинаджии излизат на протест

Кинаджии канят колегите си да изразят недоволството си още в понеделник, 8 февруари, от 11 часа пред сградата на Филмовия център.

Пет вместо тринайсет милиона лева за кино са парите за кино през 2016 година, разбираме от призив за протест, подет в социалните мрежи от трима режисьори. Цветодар Марков,
Христиан Ночев и Борислав Колев разкриват, че на 3 февруари и.д. директор на ИА „Национален филмов център“ Камен Балкански е издал заповед за разпределение на средствата за кино през тази година – но те са значително по-малко от предвидените в държавния бюджет.

Марков, Ночев и Колев канят колегите си кинаджии да изразят недоволството си още в понеделник, 8 февруари, от 11 часа пред сградата на Филмовия център.

„Българското кино сме всички ние! Да им покажем, че сме единни, и че не могат да се подиграват с нас!“, се казва в изявлението.

„Площад Славейков“ припомня, че след намаляване на бюджета за филмопроизводство при предишния мандат на ГЕРБ във властта кинаджиите излязоха на протест под прозорците на Министерството на културата и си извоюваха парите, заложени по закон.

Миналата седмица се оказа, че конкурсът на Министерството на културата за нов директор на Националния филмов център е бил неуспешен – никой от четиримата кандидати не е покрил необходимите изисквания.

Претендентите за ръководител на Изпълнителната агенция бяха Силвия-Борянка Бориславова Пунчева-Петкова, Александър Донев Ангелов, Владимир Борисов Гюров и Любомир Тодоров Янакиев. С най-висок бал – 375 точки, е класиран Александър Донев, който в миналото е оглавявал НФЦ. Необходими за избора обаче са не по-малко от 2/3 от максималния брой точки (630) по оценъчните карти – 420 точки.

Така на поста остана Камен Балкански, поел агенцията след напускането на Павел Васев.

Вижте пълния текст с призива за протест на режисьорите.

Уважаеми колеги,

Приятели,

Преди няколко часа разбрахме, че и.д. Директор на ИА „Национален филмов център“ Камен Балкански на 3.02.2016 г. е издал заповед за разпределение на средствата за кино през тази година, с която анулира есенните сесии във всички категории. Парите за всички видове кино са драстично намалени – разпределени са само 5 милиона! В държавния бюджет за 2016 г. са планирани над 13 милиона за кино.

Призоваваме ви да отидем в НФЦ още утре (8.02., понеделник) в 11 ч., за да защитим себе си от произвола на „културните“ чиновници! Българското кино сме всички ние! Да им покажем, че сме единни, и че не могат да се подиграват с нас! Споделяйте!

Цветодар Марков
Христиан Ночев
Борислав Колев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg