Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кината, галериите и библиотеките отварят без климатици

Нови 5 милиона лв. в подкрепа на културата отпуска Министерски съвет

На пресконференция в Министерски съвет Боил Банов заяви позицията си, че Червената къща не може да бъде отдавана под наем или да сменя собствеността си. Снимка: Стопкадър - Кината, галериите и библиотеките отварят без климатици

На пресконференция в Министерски съвет Боил Банов заяви позицията си, че Червената къща не може да бъде отдавана под наем или да сменя собствеността си. Снимка: Стопкадър

Театрите засега ще работят само на открито, защото съществува риск за артистите на сцената, заяви по време на пресконференция в Министерство на културата Боил Банов. Така той коментира заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се разрешава работата на галерии, библиотеки, музеи и киносалони. За разлика от тях, в областта на сценичните изкуства, освен за зрителите, опасност съществува и за артистите, а тяхната защита става по-трудна.

„Немислимо е актьорите да играят с маски”, заяви министърът.

Той посъветва директорите на културни институти в областта на сценичните изкуства, които ще провеждат представления на открито, да подберат от репертоара си моноспектакли и камерни представления, в които да бъде ограничен контактът между изпълнителите.

За сметка на това киносалоните дори в моловете вече могат да отворят врати при спазване на санитарно-хигиенните изисквания – организиране на еднопосочно движение на потоците хора, дезинфекция на залите и на влизащите посетители, задължително носене на маски от зрителите в киносалоните. След питане от журналист дали климатиците няма да създадат проблем, министърът каза, че този въпрос явно са го пропуснали при обсъжданията, и ще разговаря със здравния министър да се промени заповедта. Климатиците в затворените помещения трябва да бъдат изключени, каза той.

Тъй като културата все още не може да бъде възстановена до предишния си капацитет, държавата продължава с мерките за подкрепата ѝ, заяви министър Банов. Отпуснати са 5 млн. лв. допълнително, с които ще бъдат отворени нови програми в областта на няколко изкуства. Фондове от по 500 хил. лв ще се разпределят за проекти в областта на театъра, музиката, танца. Създава се и съвсем ново направление с тенденция да стане постоянно – за създаване на произведения на изкуството в интернет. За него са отпуснати 700 хил. лв. За пръв път с оглед на обстановката ще има и програми за творци в областта на визуалните изкуства – художници, скулптори, графици. Малко по-късно ще заработи и програма на обща стойност 800 хил. лв. за разпространение, с която ще бъдат подпомогнати вече готови проекти, за да стигнат до публиката.

Бюджетите на министерство на културата не са нарушени – изплатени са всички предвидени за тази година средства, дори на археолозите са отпуснати пари за разкопки, налице са и средствата за кинопроизводство.

1,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за структурна подкрепа на утвърдени свободни организации в областта на културата. Сред тях са малките авторски кина, циркове, зали и свободни сцени.

Междувременно продължава захранването на вече стартирали програми с около 1,9 млн. лв, отдавна предвидени в бюджета.

Разработват се съвместно с норвежките програми и два нови специални проекта в „годината на ковида”, както я нарече министър Банов. Единият от тях е вече в процедура по оценяване, а другият ще се реализира през септември или октомври. Двата проекта са на стойност над 7 млн. лв и са насочени отново към свободни артисти и неправителствени организации за съвременни изкуства.

Литературата в лицето на писателите и издателствата е подпомогната най-вече чрез фонда за финансиране на библиотеките, където тази година са отпуснати около 2 млн. лв. Все още е на разположение и програмата за превод от и на български език, средствата от която досега не са усвоявани напълно.

За да се увеличи подкрепата за сектора, е взето решение административните разходи по всеки проект, които осигуряват заплати на повече хора, да са в рамките на 35% от стойността му, а не 10% както досега. Вече няма да се иска и финансово самоучастие на кандидатите.

Големите киносалони също ще получат подкрепа, но по всяка вероятност през Министерство на икономиката като търговски дружества.

Боил Банов отхвърли предишното си предложение да има термокамери на входа на културните институции.

Това е скъпо удоволствие, а и ефикасността му не е доказана”, заяви той.

Най-важното според министъра е да не се срещат потоците хора на влизане и излизане.

Театрите и другите културни институти, които преди кризата са получавали финансиране под формата на дотация към броя билети, ще продължат да се издържат директно от държавата до момента, в който сами не пожелаят да се върнат към старата методика. Дотогава заплатите и капиталовите разходи ще бъдат покривани от държавата, а приходите от билети ще остават за културните институти за развитие на нови продукти.

Министър Боил Банов отговори и на въпроси на журналисти по казуса с Червената къща – къщата-музей на скулптора Андрей Николов.

Не разбирам този казус – коментира министър Банов. – Там има сложна ситуация, която е такава от години.

По думите му Червената къща е публично-частно дружество от 2000 г. насам, когато един от наследниците на Андрей Николов парадоксално, но законно си е върнал част от имота чрез реституция. Върнати са му обаче части, които правят невъзможно използването на дома от него или от държавата без постигнато съгласие. До миналата година, преди да фалира, стопанисващата организация „Гъливер Клиринг хаус” е плащала наем и на Министерство на културата, и на частния собственик. Сега обаче не може да се намери точна формула, за да се организира поддържането на този паметник на културата.

Излезлите наскоро обяви за отдаване на имота под наем са пуснати от частния собственик. По закон обаче той няма право да отдава никаква част от къщата без съгласието на съсобственика – държавата. Обявата вече е свалена от сайта на агенцията за имоти, където е била публикувана. В момента международна фондация „България 2020”, ръководена от Яков Джераси, използва терена на Червената къща за няколко свои проекта със съгласието на Яра Бубнова, която като директор на Националната художествена галерия е принципал на имота. Според министъра, Яков Джераси и режисьорът Димитър Гочев са сключили с Националната художествена галерия договор да се заснеме филм за големия творец. Министър Банов заяви, че ще проведе разговор с Бубнова, в който да изясни принципната си позиция, че къщата на Андрей Николов не може да бъде отдавана под наем или да сменя собствеността си, а трябва заедно с други подобни имоти да се превърне в действащ музей на скулптора с постоянна експозиция.

Не съм гледал интервюто на Вежди Рашидов – отговори на журналистически въпрос Боил Банов. – Той е изключителен художник, само това мога да кажа за него. И като всеки творец, който е много талантлив, той е човек на крайностите. Така обича и така мрази. Аз с него работя добре.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах