Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кино „Арена“: „Музикаутор“ се опита да ни окаже натиск

От киноверигата смятат, че писмото до Херо Мустафа е опит да се повлияе върху решението на съда

Кината „Арена“ ще търсят обезщетение от „Музикаутор“ за пропуснати ползи и нарушена репутация. Снимка: Кино „Арена“ - Кино „Арена“: „Музикаутор“ се опита да ни окаже натиск

Кината „Арена“ ще търсят обезщетение от „Музикаутор“ за пропуснати ползи и нарушена репутация. Снимка: Кино „Арена“

„Музикаутор“ имат вина за липсата на договор с кино „Арена“ за уреждане на авторските права за авторите на музикални произведения, казват от киноверигата в специално изявление до медиите. Изявлението е в отговор на писмото, изпратено от организацията за защита на авторските права до посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа.

Вижте още: „МУЗИКАУТОР“ СЕ ОПЛАКА НА ХЕРО МУСТАФА ОТ БЪЛГАРСКОТО КИНО „АРЕНА“

„Изнесените твърдения, че от 2019 г. кино „Арена“ отказвало да заплаща авторски възнаграждения за използване по време на прожекциите в киносалоните си филмова музика, са неверни. Кино „Арена“ беше първата голяма верига киносалони на територията на Република България, която още през януари 2016 год. подписа с организацията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ договор за разрешаване на използване на музика, включена във филми, показвани на публични места, както и за използване на музика преди, по време и след прожекции“, твърдят от киното.

Договорът е изтекъл в края на 2019 г., а последвалата пандемия и криза в киноиндустрията е затруднила преговорите за продължението му. От кино „Арена“ казват още, че „именно „Музикаутор“ прояви недобросъвестно поведение, като не отразяваше коректно постигнатите договорености и се опитваше чрез натиск и като организация, заемаща господстващо положение на пазара, да определя едностранно условия“.

Заради „Музикаутор“ все още нямало и браншови договор със сдружение „Асоциация на българските киносалони“, тъй като вече 9 месеца организацията за защита на авторските права не е изпратила вариант на споразумение, с което да се уредят отношенията на браншово ниво.

Според кино „Арена“ съдебното дело, заведено от „Музикаутор“ през юни 2022 г., е неправомерно. То все още не е приключило дори на първа инстанция. Затова от киното смятат, че „предприетите стъпки от „Музикаутор“ са непозволен и груб опит да се повлияе при формирането на решение на съдебния състав“.

От кината „Арена“ изразяват и недоумение, че въпроси, свързани с гражданско-правен спор, се адресират до чуждо посолство, тъй като единствено компетентен да се произнесе по тях е съдът. В заключение ръководството на веригата киносалони заявява своето намерение да потърси обезщетение от „Музикаутор“ за нанесени щети върху търговската му репутация и за пропуснати ползи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg