Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кино на пътешествие из страната – на открито и безплатно

В 24 градове и села гледаме съвременни български филми

Прожекция на „Пътуващото кино“ в Трявна миналата година. - Кино на пътешествие из страната – на открито и безплатно

Прожекция на „Пътуващото кино“ в Трявна миналата година.

През годините толкова много български градове останаха без киносалони и активни летни сцени, че за все повече хора в провинцията става невъзможно да се насладят на филми на голям екран – а още по-малко на български продукции. На помощ за шеста  поредна година се притича БНТ със своето „Пътуващо лятно кино“. То тръгва от София в последната седмица на юни и ще премине през 24 градове и села, представяйки най-нашумелите съвременни наши филми.

Началото ще бъде дадено на Лятната естрада в Борисовата градина в столицата на 26 юни (понеделник) от 21 часа. Публиката там ще може да види „Пеещите обувки“ на Радослав Спасов, който пресъздава избрани моменти от живота и кариерата на Леа Иванова и Еди Казасян.

„Пътуващото кино“ тръгва из страната през юли. Безплатни прожекции на различни филми ще има в селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско). Срещи с новото българско кино очакват също жителите и гостите на Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол.

Лятната сцена в Борисовата градина в София

Кога точно, къде и какво ще гледат зрителите на съответните места все още не е оповестено, но информацията редовно се обновява на сайта на обществената телевизия и на официалната страница на „Пътуващото кино“ във Фейсбук.

Кампанията на БНТ е опит да се възродят летните кина в страната – ежегодно в календара на прожекциите се включват селища, в които такива не съществуват от години. В Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна и др. летните кинотеатри придобиват живот и днес са културни центрове с богата програма.

А за своите пет години досега безплатните прожекции в рамките на инициативата повече от 70 хиляди зрители са видели над 40 български филма (игрално, документално, късометражно и анимационно кино). Екипът на БНТ пък е пропътувал над 20 хиляди километра.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90