VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кино на пътешествие из страната – на открито и безплатно

В 24 градове и села гледаме съвременни български филми

Прожекция на „Пътуващото кино“ в Трявна миналата година. - Кино на пътешествие из страната – на открито и безплатно

Прожекция на „Пътуващото кино“ в Трявна миналата година.

През годините толкова много български градове останаха без киносалони и активни летни сцени, че за все повече хора в провинцията става невъзможно да се насладят на филми на голям екран – а още по-малко на български продукции. На помощ за шеста  поредна година се притича БНТ със своето „Пътуващо лятно кино“. То тръгва от София в последната седмица на юни и ще премине през 24 градове и села, представяйки най-нашумелите съвременни наши филми.

Началото ще бъде дадено на Лятната естрада в Борисовата градина в столицата на 26 юни (понеделник) от 21 часа. Публиката там ще може да види „Пеещите обувки“ на Радослав Спасов, който пресъздава избрани моменти от живота и кариерата на Леа Иванова и Еди Казасян.

„Пътуващото кино“ тръгва из страната през юли. Безплатни прожекции на различни филми ще има в селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско). Срещи с новото българско кино очакват също жителите и гостите на Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол.

Лятната сцена в Борисовата градина в София

Кога точно, къде и какво ще гледат зрителите на съответните места все още не е оповестено, но информацията редовно се обновява на сайта на обществената телевизия и на официалната страница на „Пътуващото кино“ във Фейсбук.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Кампанията на БНТ е опит да се възродят летните кина в страната – ежегодно в календара на прожекциите се включват селища, в които такива не съществуват от години. В Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна и др. летните кинотеатри придобиват живот и днес са културни центрове с богата програма.

А за своите пет години досега безплатните прожекции в рамките на инициативата повече от 70 хиляди зрители са видели над 40 български филма (игрално, документално, късометражно и анимационно кино). Екипът на БНТ пък е пропътувал над 20 хиляди километра.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg