Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кино ужасите полезни за здравето

Хорър филмите се оказаха крематориуми за калории - и най-много „Сиянието“ на Кубрик

Не само зрителите, но и героинята на Шели Дювал гори бясно калории с помощта на брадвата в ръцете на Джак Никълсън.  - Кино ужасите полезни за здравето

Не само зрителите, но и героинята на Шели Дювал гори бясно калории с помощта на брадвата в ръцете на Джак Никълсън.

Ако обичате хорър филмите, имаме добра новина за вас. Научно изследване, проведено в университета „Уестминстър“, доказва, че при гледане на напрегнат филм на ужасите зрителят може да изгори до 113 калории, съобщава британският „Телеграф“.

Тези калории фактически са еквивалентни на 30-минутна разходка. Все пак, ако  сте на открито, може да добавите плюсовете на слънцето и чистия въздух (или минусите на дъжда и замърсения въздух), вместо да треперите някъде на тъмно, ужасени от Фреди или Джейсън.

В изследването, поръчано първоначално от компания, разпространител на DVD, учените са измервали сърдечния ритъм и отделянето на кислород и въглероден двуокис по време на гледане на хорър филм. Заключителните резултати са показали, че броят на калориите, изразходвани по време на прожекцията, се е увеличил с една трета.

Смята се, че филмите, определяни като „плашещи“, вероятно изгарят калории, тъй като всъщност предизвикват физическа реакция и ускоряват сърдечния ритъм.

„С ускоряването на пулса сърцето започва да изпомпва кръвта по-бързо в тялото и до получава приток на адреналин – обяснява физиологът д-р Ричард Маккензи, който е провел теста. – Освобождаването на бързо действащия адреналин, произведен по време на кратките изблици на интензивен стрес (в този случай, предизвикан от страх), за който е известно, че понижава апетита, увеличава базовата метаболитна скорост и в крайна сметка изгаря по-високо количество калории.“

Участниците в изследването са гледали 10 филма на ужасите, за да се види кой действа най-ефективно като пещ за калории. На първо място се нареди „Сиянието“ (1980) на Стенли Кубрик (по едноименния роман на Стивън Кинг), с изгорени 184 калории само за 2 часа и 26 минути екранно време.

Предварителната програма на предстоящата „Киномания“ предлага още по-добра възможност за масова клада на калории – на 11 ноември в кино „Люмиер Лидл“ ще бъде показана (за първи път у нас) още по-дългата, 143-минутна версия на „Сиянието“.

Топ 10 на най-добрите филми за горене на калории

1. „Сиянието“ – 184 калории
2. „Челюсти“ – 161 калории
3. „Заклинателят“ – 158 калории
4. „Пришълеца“ – 152 калории
5. „Убийствен пъзел“ – 133 калории
6. „Кошмари на Елм стрийт“ – 118 калории
7. „Паранормална активност“ – 111 калории
8. „Проклятието Блеър“ – 105 калории
9. „Тексаско клане“ – 107 калории
10. „На запис“ – 101 калории

Ужаси и добро здраве – какво повече ни трябва?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg