Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кино в памет на Григор Кумитски

Две прожекции набират благотворителни средства за съпругата и сина на загиналия оператор

Гришата беше невероятен човек и винаги ще живее в сърцата ни, написа Николай Илиев във Фейсбук при обявяването на инициативата.  - Кино в памет на Григор Кумитски

Гришата беше невероятен човек и винаги ще живее в сърцата ни, написа Николай Илиев във Фейсбук при обявяването на инициативата.

Две благотворителни прожекции в памет на оператора Григор Кумитски организира режисьорът Николай Илиев, обяви самият той във Фейсбук. На 30 ноември от 19 часа в кино „Люмиер“ един след друг ще бъдат показани „Чужденецът“ и „Живи легенди“, а приходите от билети ще бъдат за семейството на покойния кинаджия – съпругата му Меги и малкия му син Матю.

Между двата филма, снимани от Илиев и Кумитски, ще има пауза, в която близките и колегите на оператора ще могат да си спомнят за него. Освен Меги и Матю, на прожекциите ще бъдат още Саня, Орлин Павлов, Любо Ковачев, Яна Маринова, Валентин Гошев и по-голямата част от актьорите и екипите на двата филма.

„Гришата беше невероятен човек и винаги ще живее в сърцата ни– написа Илиев. – Заповядайте. Здраве и щастие на всички. Благодаря.“

Цената на билетите е 12 лева – за двата филма. Ако някой зрител иска да види само един от тях, става 8 лева.

Григор Кумитски загина, спасявайки от удавяне руска туристка в курортния комплекс Албена в края на юли тази година. Инцидентът се случи около 19,30 часа, след като спасителите вече били напуснали постовете си. От три дни обаче морето било много бурно и имало силно мъртво течение – туристите, влезли във водата, обаче не се съобразили с това.

Кинооператорът е роден в София на 21 март 1979 г. Завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност „Филмово и телевизионно операторство“. Оператор е на филмите „Чужденецът“ (2012), „Стоичков“ (2012), „Живи легенди“ (2014), както и на сериалите „Фамилията“, „Революция Z“, „Кантора Митрани“, „Домашен арест“, „Забранена любов“.

През 2012 г. печели наградата на професионалната гилдия на фестивала „Медиамикс“ – „Златна корона“ за най-добър оператор за работата си в сериала „Кантора Митрани“. 2014 г. на филмовия фестивал в Монако взима приза за най-добър оператор с филма „Живи легенди“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС