POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кино в Зоопарка, сред животните

Императорски пингвини, експедиция в Амазония и Вим Вендерс – с прожекции на открито

Един от обитателите на Зоологическата градина вече се подготвя за срещата с киноманите. Снимка: Емил Георгиев - Кино в Зоопарка, сред животните

Един от обитателите на Зоологическата градина вече се подготвя за срещата с киноманите. Снимка: Емил Георгиев

Летният културен афиш в София не е беден като преди – все повече културни институти и организации се надпреварват да предложат на гостите си интересни предложения на нетрадиционни локации. И ако вече свикнахме с концертите в двореца „Врана“, с опера и балет в парка на Военна академия и с почти ежедневните събития на Столична община на още четири сцени в София, ето и съвсем прясна идея, която трудно можем да заобиколим. Кино в Зоопарка!

Зоологическата градина в София представя три киновечери през юли на Лятната си сцена, към която се стига през Централния вход. Както подобава, филмите ще са тематични – свързани с животните и природата – и съвсем не случайни.

Първото заглавие от програмата е „Императорът“ (2016) – документален филм, заснет в Антарктида и посветен на императорските пингвини. Люк Жаке, който спечели „Оскар“ с „Походът на императорите“ през 2005-а, а сега ни връща на снежния континент с невиждани кадри от дебрите на Световния океан, благодарение на екипировката на специална подводница и безкрайно красиви кадри от въздуха, уловени с дрон.

„Императорът“

Разказът е за млад пингвин, на прага на първото си пътуване, който чува мистериозен зов, каращ го да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента. Негов другар в пътешествието е опитен, възрастен пингвин, чрез чиито образ Жаке вика спомени, съмнения и страхове, които вероятно са част от познатия път на всички поколения пингвини – към единствената възлюбена, към инстинкта за създаване на поколение, към зова на природата…

„Императорът“ ще бъде показан в Зоопарка на 15 юли от 21 часа.

На следващия ден, 16 юли, в същия час, започва „Прегръдката на змията“ (2015) на колумбийския режисьор Сиро Гера. Тук също е намесен „Оскар“ – продукцията бе номинирана за чуждоезичен филм миналата година, а бе приета изключително радушно и от критиката – сайтът „Ротън Тъмейтъс“ ѝ даде забележителния рейтинг от 98%, а „Индиуайър“ я нарече „изпълнено с душа, странно и зашеметяващо откритие“.

„Прегръдката на змията“

През 1909 година немският изследовател Тиодор Кох-Грюнберг пристига с кану на брега на реката, където чака младият шаман Карамакате. Тиодор търси изключително рядка лечебна билка, а Карамакате се съгласява да помогне в замяна на обещанието, че ще бъде отведен при оцелели членове от племето му…

Гера ни потапя в непознатата вселена на Амазония, нейния начин на живот, вярванията и отношение към духовното.

Третото и (за съжаление) последно предложение в Зоопарка е „Солта на земята“ (2014) на Вим Вендерс и Жулиано Рибейро, също номиниран за „Оскар“ – за документален филм, както и със специалната награда на журито в „Особен поглед“ на фестивала в Кан през 2014-а.

Филмът е документален портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация. Салгадо е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години той обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване.

„Солта на земята“

Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

Вечерен тур и благотворителност

„Кино в Зоопарка” е събитие с кауза, посочват организаторите. 40% от приходите от продажбата на билети ще бъдат дарени в полза на Зоологическата градина в София и обитателите ѝ.

А освен това, преди началото на прожекциите, всички посетители, закупили билет, ще могат да се включат в кратък вечерен тур, по време на който ще научат любопитни факти за част от животните в Зоопарка. Обиколките започват в 20 часа.

Цената на билетите при предварителна продажба на касите на Градината е 8 лева, а в деня на събитието – 8. Децата до 7 години влизат безплатно на прожекциите, но без право на запазено място.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg