Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кино „Влайкова“ вече под добър покрив

Столичната община даде за ремонта 50 хил. лв.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош, председателят на
настоятелството на читалище „Антон Страшимиров 1926“ Олег Ковачев и
екипът на читалището пред обновената фасада на Кино „Влайкова“ - Кино „Влайкова“ вече под добър покрив

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош, председателят на настоятелството на читалище „Антон Страшимиров 1926“ Олег Ковачев и екипът на читалището пред обновената фасада на Кино „Влайкова“

Приключи ремонтът на Кино „Влайкова“, финансиран от Столична община, съобщиха от читалище „Антон Страшимиров 1926“, където се помещава киносалонът. След няколко успешни дарителски кампании Кино-театър „Влайкова“ вече има освен нов дигитален прожекционен апарат и ремонтиран покрив и фасада, украсена от графити артиста от Бургас Иван Янков. На официалната си страница във Фейсбук читалището благодари на Столична община и в частност на Мирослав Боршош, зам. -кметът на София по културата.

За належащия ремонт бяха отпуснати 50 хил. лв. през юни 2021 г. с решение на Столичния общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. Северната и източната стена на кварталното кино в София се рушаха от години, покривът на почти 100-годишната сграда имаше десетки течове. Ремонтът беше предшестван от основно почистване на подпокривното пространство, събрало енергията и труда на десетки доброволци, развълнувани от съдбата на най-старото действащо кино в България.

Със следващата кампания ще се събират средства за смяна на настилката в киносалона и обновяване на сценичния инвентар.
Сега в новоремонтираната сграда се планира провеждане на фестивала „Споделени пространства II“, финансиран по Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата от НФК. Проектът обединява различни изкуства и публики. Фестивалната му програма включва театър, кино, цирк, фолклор, литература, музика (фолклорна, джаз, оперна), танци, образование (физика и география), изобразително изкуство. Някои от събитията ще бъдат излъчени и онлайн.

Кино „Влайкова“ е най-старият действащ читалищен киносалон в България. Като любителка на филмовото и театралното изкуство, Мария Влайкова – съпруга на писателя и общественик Тодор Влайков, решава да построи в свой парцел сграда за „Кинематограф“. Строежът започва през 1925 г. Салонът е застроен на площ от 330 кв.м, със сцена и 4 малки гримьорни, има капацитет за 300 души и е покрит с железобетонна плоча, за да може по-късно да се издигне и втори етаж за бъдещо квартално читалище.

На 26 ноември 1925 г. г-жа Мария Влайкова съобщава желанието си да завещае на Министерството на народното просвещение новостроящия се салон за устройване на ученически „Кинематограф“, който след смъртта ѝ да се използва за културно-просветни цели. Дарението е оформено като завещание с дата 16.02.1926 г., но за съжаление, на 31 декември същата година Мария Влайкова умира. На 23 септември 1928 г. дарението е прието със закон от ХХІІ Обикновено народно събрание, който е утвърден на 16.10.1928 г. с Указ на Цар Борис ІІІ.

При бомбардировките над София през март 1944 г. салонът е улучен от бомба и изгаря с целия инвентар. Наемателят Стилян Георгиев възстановява сградата със свои лични средства и на 15 октомври 1944 г. киното отново започва да функционира. По-късно, в изпълнение на част от завещанието на г-жа Влайкова, с Постановление на Министерския съвет през 1946 г., сградата е отстъпена за вечно ползване на кварталното Народно читалище „Антон Страшимиров“. От 1950 г. до 1991 г. „Кинефикация София“ използва салона, а читалището ползва сцената и залата за своите дейности. От 1968 г. до 1971 г. киносалонът се казва „Айзенщайн“ и е филмотечно кино, но по обществено настояване след 1971 г. киното отново възвръща оригиналното си име – „Влайкова“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС