Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кинодейците с нов стар председател

Призивите за оставка и обвиненията в злоупотреба не промениха статуквото

За Иван Павлов са гласували 2/3 от присъстващите, или около 120 души. Снимка: БГНЕС - Кинодейците с нов стар председател

За Иван Павлов са гласували 2/3 от присъстващите, или около 120 души. Снимка: БГНЕС

След открити писма с призив за оставка към председателя Иван Павлов и обвинения в злоупотреба, Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) го преизбра на ръководния пост, научи „Площад Славейков“. Това стана на извънредно заседание в събота, 31 март. Павлов ще изкара втория си мандат, след като с известно прекъсване преди време отново оглавяваше Съюза в продължение на два мандата.

За Иван Павлов са гласували 2/3 от присъстващите, или около 120 души.

Неколцината режисьори, поискали отстраняването му, са подали оставка от Управителния съвет на СБФД и тя е била приета.

През януари шестима кинаджии – Адела Пеева, Александър Донев, Ана Петкова, Боряна Пунчева, Васил Банов и Цветодар Марков – описаха в открито писмо редица злоупотреби на Иван Павлов и като цяло определят управлението му като на едноличен търговец. По думите им той се разпорежда еднолично както с имуществото на организацията, така и с финансовите ѝ средства. Между примерите, дадени в писмото, е сключването в тайна от УС на редица договори, включващи имоти на Съюза – например договора за наем на „Лидл“ в сграда на СБФД, подписан от Иван Павлов до 2031 г., в разрез с Устава.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сред най-срамните прояви на председателя на Съюза на кинодейците, посочени в писмото, са наградите на Българската филмова академия през 2017-а, когато Павлов получава най-много награди и номинации:

„Въпреки че самият Иван Павлов участва в конкурса, той сам определя нотариуса, който преброява гласовете, сам определя хонорара му, сам подписва договора с него и сам се изненадва, че той самият има най-много номинации и награди… Би могло да звучи смехотворно. Ако не поставяше под съмнение авторитета на целия ни Съюз“.

Вижте още: ГНЯВ, СРАМ И ПРИЗИВ ЗА ОСТАВКА НА ЕДИН САМОЗАБРАВИЛ СЕ КИНОШЕФ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах