СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кинофестивалът в Кан няма да допусне руски делегации

Организаторите заявяват, че мислите им са с украинските кинематографисти и техните семейства

Актьори и продуцентът на филма „Петрови в грипа“ го представиха пред журналисти в Кан през 2021 г., режисьорът Кирил Серебренников присъства чрез видеовръзка заради забраната да напуска Русия. Снимка: Гети имиджис/БГНЕС  - Кинофестивалът в Кан няма да допусне руски делегации

Актьори и продуцентът на филма „Петрови в грипа“ го представиха пред журналисти в Кан през 2021 г., режисьорът Кирил Серебренников присъства чрез видеовръзка заради забраната да напуска Русия. Снимка: Гети имиджис/БГНЕС

Международният кинофестивал в Кан тази година няма да приема официални представители от Русия заради ситуацията в Украйна, заявиха от пресслужбата на фестивала. Форумът ще се проведе от 17 до 28 май на Лазурния бряг.

„Организаторите решиха, че няма да приемат официални делегации или представители, свързани с руското правителство, докато инвазията не бъде прекратена при условия, които ще удовлетворят интересите на украинския народ“, се казва в официално съобщение.

„Мислите ни са насочени към украинските кинематографисти и техните семейства“, подчертават организаторите и отбелязват, че посетители, свързани с руското правителство, не са добре дошли.

И докато делегациите имат забрана за участие, индивидуалните кинотворци може да участват в събитието. Не се уточнява обаче дали техните филми ще получат същия шанс да се състезават в конкурсната програма като творбите от други държави.

В последните години френският фестивал насочи вниманието на международното кино към ново поколение политически ангажирани руски кинодейци, сред които и Кирил Серебренников. Последните му два филма – „Лето“ и „Петрови в грипа“, бяха представени в официалната конкурсна програма на кинофорума. Очаква се, че режисьорът ще вземе участие и в тазгодишното издание с „Жената на Чайковски“. Серебренников едва ли ще присъства лично, тъй като все още тече тригодишната му забрана да напуска Русия по обвинения за злоупотреба с държавни средства.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90