Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Киномания 2017: Да обичаш Винсент с 12 картини/сек

124 художници рисуват картини в стила на Ван Гог, за да пресъздадат живота и смъртта му във филм

Филмът „Да обичаш Винсент“ представлява сбор от анимирани рисунки, сътворени в стила на импресиониста.  - Киномания 2017: Да обичаш Винсент с 12 картини/сек

Филмът „Да обичаш Винсент“ представлява сбор от анимирани рисунки, сътворени в стила на импресиониста.

Картините на Ван Гог оживяват в „Да обичаш Винсент“ – и това чудо на анимацията и съвременните технологии ще се случи и пред нашите очи на „Киномания“. Филмът ще пресъздаде живота и смъртта на един от великите в историята художници на 26 ноември в зала 1 на НДК. Това ще бъде единствената прожекция на творбата в рамките на фестивала.

„Да обичаш Винсент“ е филм ноар, сюжетът му е провокиран от писмо на Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че „не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”.

Филмът представлява сбор от анимирани рисунки, сътворени в стила на импресиониста. Използвани са над 62 000 маслени картини, по които работят 124 художници от цял свят в продължение на 6 години. С помощта на 3000 литра маслени бои са създадени 65 000 кадъра, като всеки от кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда).

За да се включат в проекта, художниците преминават през специално обучение, за да изучат стила на големия майстор. Сред тях е и една българка – Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като „тотална обсесия”.

Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Филмът пристига у нас спечелил редица фестивални награди и според критиката ще е сред претендентите за „Оскар”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах