Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински

„Киномания“ започва на 14 ноември с прожекция на „Засукан свят“, филм на Мариус Куркински, в зала 1 на НДК. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински

„Киномания“ започва на 14 ноември с прожекция на „Засукан свят“, филм на Мариус Куркински, в зала 1 на НДК. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Тазгодишното 33 и 1/2 издание на „Киномания“ ще бъде открито с филма на Мариус Куркински „Засукан свят“ по едноименното произведение на любимия му автор Николай Хайтов. Другата добра новина е, че само ден след финала на филмовия фестивал в Торонто вече знаем, че на „Киномания“ ще видим както „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов, така и големия победител в канадския фестивал „Jojo Rabbit“.

Днес бе обявена пред журналисти част от най-интересните заглавия на фестивала „Киномания“, който ще се проведе от 14 до 28 ноември в НДК.

Филмът „Физика на тъгата“ ще бъде представен у нас на 17 ноември, само два месеца след премиерата си в Торонто. Преди прожекцията ще бъде показана анимацията на Ушев по „Годишните времена“ на Вивалди с живо изпълнение на музикантите от Квартет „Кварто“. Теодор Ушев има специално отношение към „Киномания“ – преди години (между 1995-а и 1998-а) той бе автор на плакатите за фестивала.

В програмата на „Киномания“ са още новият филм на Педро Алмодовар „Болка и величие“ и „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ на Уди Алън.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Вижте още: НОВИЯТ ФИЛМ НА АЛМОДОВАР С ПРОЖЕКЦИЯ НА „КИНОМАНИЯ“

От 5 ноември започва предварителна програма с прожекции на три филма на „Мосфилм“ и четири на Франко Дзефирели.

Билетите за „Физика на тъгата“, „Засукан свят“ и „Болка и величие“ от днес са в продажба на касите на НДК.

Вижте още: КУРКИНСКИ В „ЗАСУКАНИЯ СВЯТ“ НА ХАЙТОВ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах