Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Киномания 2019: Семейство българи и една котка с проблеми в Лондон

Филмът „Котка в стената“ получи наградата ФИПРЕССИ на кинофестивала във Варшава (видео)

Една изоставена котка ще стане повод за междусъседски раздор в „Котка в стената“. Снимка: „Киномания“ - Киномания 2019: Семейство българи и една котка с проблеми в Лондон

Една изоставена котка ще стане повод за междусъседски раздор в „Котка в стената“. Снимка: „Киномания“

Българският филм „Котка в стената“ ще бъде показан премиерно на „Киномания“ (14 – 28 ноември). Преди да тръгне на родния екран, продукцията на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова обиколи някои престижни кинофестивали, между които филмовият фестивал във Варшава, от който получи наградата ФИПРЕССИ (Международната асоциация на кинокритиците). Прожекцията в София ще бъде на 27 ноември в кино „Люмиер Лидл“.

„Котка в стената“ е комедийна драма, занимаваща се с темите за Брекзит и емигрантския живот на българите във Великобритания. Сюжетът се развива в Лондон и ни запознава с българско семейство на Острова, което живее спокойно до момента, в който между тях и живеещите им на социални помощи съседи застава една изоставена котка. Докато спорът се разгаря, пред зрителите бавно се открехва завесата за една непозната, разяждана от противоречия Великобритания.

В ролите ще видим Ирина Атанасова (Ирина), Ангел Генов (Владимир), Орлин Асенов (Жожо), Гилда Уо (Деби), Чинуи Ей Нуоколо (Риана) , Джон-джо Инкпен (Джак), Кадиша Гий Камара (Фийби).

 „Един навременен имигрантски поглед върху положението във Великобритания – история, която заслужава да бъде разказана – пише британският критик Уенди Айд от „Скрийн Интернешънъл“. – Особено впечатляваща е автентичността на образите от работническата класа – нещо, което британското кино понякога се затруднява да предаде сполучливо.”

Филмът има и още една награда – за дебют на варненския фестивал „Златна роза“. Тази година „Котка…“ участва на фестивалите в Локарно, където се състоя и световната му премиера, и в Сараево. Списанията „Скрийн Интернешънъл“ и „Максимум Синема“ го препоръчаха на читателите си като един от най-добрите филми от Локарно.

„Котка в стената“ е копродукция между България, Великобритания и Франция с подкрепата на подпрограма „Медиа“ на „Творческа Европа“, „Région Ile de France“ в партньорство със CNC, Българска национална телевизия, АРТЕ телевизия и „Пост Републик – Германия“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg