Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Киномания през уикенда – какво да гледаме

Шекспир, Брандо, Рота – изборът на кинофестивала е богат

„Макбет“ с Майкъл Фасбендър и Марион Котияр – в зала 1 на НДК в неделя. - Киномания през уикенда – какво да гледаме

„Макбет“ с Майкъл Фасбендър и Марион Котияр – в зала 1 на НДК в неделя.

Кинофестивалът „Киномания“ е в разгара си – зрителите вече видяха филмови събития като „Любов“ на Гаспар Ное и българския „Каръци“ на Ивайло Христов, а в петъчната вечер изпитаха 4-часово интелектуално пренасищане с прожекция на театралния спектакъл „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач в препълнената зала 1 на НДК. Някои от най-интересните предложения на фестивала обаче все още предстоят – вижте какво, къде и кога можете да гледате през този уикенд.

Безспорно Уилям Шекспир е отново на дневен ред. В неделя (22 ноември) от 18,00 часа в зала 1 е прожекцията на „Макбет“ на Джъстин Кързел. В ролята на легендарния шотландски пълководец сред пламъците крачи Майкъл Фасбендър. Неговата лейди е Марион Котияр.

Втори шанс да видят Бенедикт Къмбърбач като Хамлет ще имат шекспирофилите в неделя – точно преди „Макбет“ в НДК ще има втора прожекция на театралното събитие на годината, провело се в лондонския арт център „Барбикан“.

Единствената прожекция в рамките на фестивала на филма „Стив Джобс“ – посветен на един от най-големите технологични гении в историята, е в неделя от 20,30 часа в зала 1 на НДК. По този начин на екрана Джобс, изигран от Майкъл Фасбендър, ще наследи другия персонаж на актьора същия ден – този на Макбет.

Голямата прожекция на музикалния спектакъл „Стената“ на Роджър Уотърс е в зала 1 днес, 21 ноември, от 18 часа. Бунтарският проект е изнасян вече над 200 пъти по целия свят и продължава да вдъхновява зрители от всички поколения. Освен на 21-и, прожекции ще има и в неделя – от 20 часа в три от киносалоните на „Арена“.

Майкъл Кейн и Харви Кайтел в „Младост“ на Паоло Сорентино.

Майкъл Кейн и Харви Кайтел в „Младост“ на Паоло Сорентино.

„Младост“ на режисьора Паоло Сорентино ще бъде излъчен в НДК в събота от 18 часа. Заглавието бе в основната програма на кинофестивала в Кан и спечели позитивни оценки от критиката и публиката. Предстои навярно да влезе и в сърцата на българските зрители.

Великият Марио Моничели разглежда друг титан на изкуството във филма си „Един магически приятел: Маестро Нино Рота“. В лентата, която ще се излъчи от 13,45 в събота в кино „Люмиер“, ще бъдят видени кадри освен на самия Рота, също и на знакови личности като Федерико Фелини, Франко Дзефирели, Рикардо Мути, както и самия Моничели.

Веднага след Нино Рота, в „Люмиер“ от 15,15 ще изгрее Марлон Брандо в документалния „Слушай, Марлон“. Той описва житейската история на един от най-великите филмови и театрални актьори, с глас зад кадър на самия Брандо (1924-2004). Стотици часове архивни записи на Брандо с негови изповеди са преровени, за да бъдат открити тези, които разказват как професионализмът очертава кариерата му със знакови изпълнения в ленти като „На кея“, „Кръстникът” и „Трамвай Желание”.

Сред другите интересни предложения през уикенда са, разбира се, новият филм на Уди Алън – „Почти нормален“ (събота от 20,45 в Одеон и неделя от 19,45 в G8), „Г-н Холмс“ с Иън Маккелън (събота от 18,15 в Дом на киното), както и българският анимационен филм по текст на поета Валери Петров „Пук“ (събота от 12,30 в Дом на киното и неделя – от 11,30 в G8, 12,30 в Люмиер и 13,45 в Euro Cinema).

Вижте пълната програма по дати, часове и салони за 21 и 22 ноември: 11

22

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС