Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Киномания“ с филми в памет на Шон Конъри и Мишел Пиколи

„Голямото плюскане“, „Една странна афера“ и „Мъжът, който искаше да бъде крал“ се завръщат на голям екран

Шон Конъри в „Мъжът, който искаше да бъде крал“ - „Киномания“ с филми в памет на Шон Конъри и Мишел Пиколи

Шон Конъри в „Мъжът, който искаше да бъде крал“

Изминалата 2020 г. бе белязана от смъртта на няколко големи актьори, оставили ярка следа в историята на киното. Сред тях са Шон Конъри и Мишел Пиколи. За да почете паметта им, фестивалът „Киномания“ (8-22 април) ще представи в програмата си специална селекция от филми с тяхно участие.

„Мъжът, който искаше да бъде крал“ (1975), пародия за двама британски войници, които решават да се представят като крале на Кафиристан и наследници на Александър Македонски, а местното население ги приема за полубожества, може да се гледа на 6 април в кино „Люмиер“. В продукцията на Джон Хюстън, базирана на едноименния разказ на Ръдиард Киплинг, Конъри си партнира с Майкъл Кейн, Кристофър Плъмър и Саийд Джафри. „Мъжът, който искаше да бъде крал“ ще влезе още в афишите на кината „Одеон“, Дом на киното и Културен център G-8. Първата прожекция от програмата е на 6 април в „Люмиер“, с останалите дати и часове на прожекциите може да се запознаете тук.

Шест филма с участието на Мишел Пиколи ще бъдат основен акцент във Фестивала на френския филм, една от рубриките на „Киномания“. Наричан от французите „свещеното чудовище на седмото изкуство“, Пиколи бе звезда в лентите на Бунюел и Годар, но зрителите на фестивала ще могат да го гледат както в по-популярните му заглавия, така и в по-малко известни роли. Прожекциите са планирани в кината „Люмиер“ и „Одеон“, както и във Френския институт, с подробностите от програмата може да се запознаете на сайта на „Киномания“.

На 3 април „Люмиер“ ще покаже скандалния за времето си „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, гротеска на консуматорското общество и разказ за четирима приятели, които преяждат до смърт. Четирите роли на приятелите са поверени на Пиколи, Марчело Мастрояни, Уго Тоняци и Филип Ноаре.

На 9 април е първата възможност да се гледа „Темрок“ на Клод Фаралдо, където Пиколи е дисциплиниран работник, живеещ под влиянието на майка си. Персонажът му претърпява психически срив, който го връща към първичните животински импулси, които човекът, освободен от социалните норми, може свободно да задоволи.

В „Мислех, че го познавам“ Пиколи е ченге, обсебено от идеята да залови банда крадци на местопрестъплението – до степен, че им залага капан с помощта на една проститутка…Режисьор на продукцията е Клод Соте, а на Пиколи партнира прекрасната Роми Шнайдер. Първата прожекция е на 10 април в „Люмиер“.

Зрителите ще имат възможността да видят и един от последните филми на Пиколи – „Имаме папа“ (2011) на Нани Морети. Пиколи влиза в ролята на папата, мъж, попаднал в екзистенциален и политически лабиринт. Смесица от изтънчен хумор и дълбоко затрогващ портрет на един мъж, избран на длъжност, натоварена със смазващи отговорности, филмът е отражение на финото чувство за ирония и дълбокия хуманизъм на режисьора, пропит с много чувство за хумор и великолепната игра на Пиколи, смятат критиците. „Имаме папа“ е селектиран в конкурсната програма на Кан и може да се гледа на 11 април в „Люмиер“ или в друг удобен ден и час.

„Скок в празнотата“, който ще може да се гледа на 17 април в „Люмиер“, разказва история за брат и сестра, които живеят заедно още от рождението си. Сложното устройство на човешките създания е породено от неизказаното и непоказаното. Пиколи си партнира с Анук Еме, а филмът на Марко Белокио носи и на двамата актьорски отличия от Кан. Продукцията печели и „Давид на Донатело“ за режисура.

Образът на тираничен, натрапчив шеф с мачо маниери въплъщава Пиколи в „Една странна афера“. На 18 април филмът за атмосферата на безпокойство, която обгръща млад мъж, заслепен от аурата на своя привидно симпатичен, но безскрупулен началник, ще бъде прожектиран в „Люмиер“. За ролята си във филма на Пиер Грание-Дьофер Пиколи печели „Сребърна Мечка“ за най-добър актьор в Берлин, а продукцията е с една награда и четири номинации „Сезар“.

Фестивалът на френския филм се осъществява в партньорство с Френски институт в България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90