Киномания в Кан 2019 (снимки)

Кинофестивалът започна с прожекция на „Мъртвите не умират“

Актьорът Бил Мъри пристига на премиерната прожекция на „Мъртвите не умират“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Киномания в Кан 2019 (снимки)

Актьорът Бил Мъри пристига на премиерната прожекция на „Мъртвите не умират“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бил Мъри, Адам Драйвър и Тилда Суинтън бяха сред първите знаменитости на червения килим в Кан тази година. Филмовият фестивал в Кан започна на 14 май с премиерата на зомби-комедията на Джим Джармуш „Мъртвите не умират“.

Сред специалните гости на прожекцията бе Хавиер Бардем, който слезе с танцувална стъпка от автомобила. Ел Фанинг очарова насъбралите се зрители с рокля в розово с наметало, а Тилда Суинтън обра овациите с елегантния си вечерен тоалет, разказва „Варайъти“. Откриващата вечер бе опияняваща смесица от киномания и блясък и в дните до 25 май предстои да видим редица филмови звезди и популярни режисьори.

Филмите на „Нетфликс“ и тази година не бяха допуснати в конкурсната програма от артистичния директор Тиери Фремо. Стрийминг компанията отказа да се подчини на френските правила, като изискват един филм да бъде достъпен във видеоплатформите чак 36 месеца след премиерата му на големия екран.

Едуар Бер, водещ на снощната церемония по откриването, също засегна деликатния въпрос с думите, че противно на съвременната „стрийминг революция“, „киното е театър“. Президентът на журито Алехандро Гонсалес Иняриту, носител на „Оскар“ за „Бърдмен“, изтъкна „освобождаващата сила на киното“ и добави, че „историите и идеите могат да променят животи. Това споделено чувство е красиво“.

Във фестивалния дворец на бул. „Кроазет“ актьорите и гостите бяха посрещани от празен режисьорски стол с надписа „А. Варда“ в памет на починалата наскоро режисьорка от френската Нова вълна Анес Варда. Режисьорката на „Клео от 5 до 7“ е и на фестивалния постер.

В следващите дни на фестивала се очаква да пристигнат още от първите имена на Холивуд: Тарън Еджъртън и Елтън Джон ще дойдат за премиерата на „Рокетмен“, Куентин Тарантино ще представи новия си филм „Имало едно време… в  Холивуд“ с участието на Леонардо ди Каприо и Брад Пит. Педро Алмодовар ще представи „Болка и Слава“ с Антонио Бандерас.

Да се потопим в атмосферата на първата вечер:

Режисьорът Джим Джармуш и актьори от „Мъртвите не умират“. Отляво надясно: Лука Сабат, Селан Гомес, Бил Мъри, Tилда Суинтън, Джим Джармуш, Адам Драйвър и Клое Савини. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шарлот Генсбур и и Хавиер Бардем. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актрисата Джулиън Мур. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дъщерята на Ален Делон – Анушка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорката Надин Лабаки. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актрисата Ева Лонгория. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Певицата Анжел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Моделът Алесандра Амброзио. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членовете на главното жури – Ел Фанинг (отляво надясно), Алехандро Гонсалес Иняриту (председател), Кели Рейхарт и Мемуна Ндиайе. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вижте още: СЪДНИЦИТЕ В КАН

OPERA OPEN