POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кинопроизводството в Русия може да спре

Техниката, консумативите и материалите за снимане не се произвеждат в Русия

„Рaботник и колхозничкa“ - статуята нa Верa Мухинa, е емблемa нa руската киностудия „Мосфилм“. - Кинопроизводството в Русия може да спре

„Рaботник и колхозничкa“ - статуята нa Верa Мухинa, е емблемa нa руската киностудия „Мосфилм“.

Кинопроизводството в Русия може да спре изцяло. Това заяви генералният директор на „Мосфилм“ Карен Шахназаров в разговор с „Радиоточка НСН“.

„Засега запаси има, камерите не излизат от строя веднага, но вече има дефицит на харддискове. Нямам идея как да излезем от ситуацията. За съжаление, Русия не произвежда нищо от това, което ни е необходимо“, зaявявa режисьорът.

Той напомни, че още през 2014 г. е говорил за необходимостта от създаване на местно производство на кинотехника, но се е оказало, че няма предприемачи, готови да се заемат с подобен бизнес. Шахназаров изрази и съмнения, че китайските партньори на Русия могат в достатъчна степен да заменят компаниите, наложили санкции на страната.

„Опитвахме се вече да доставим оборудване от други страни, но е изключително трудно“, допълни той.

В същото време киностудията „Ленфилм“ публикува доклад, в който казва, че не успява да изпълни поръчаното от властите и да премине към руско оборудване за кинопроизводство. В документа се казва, че президентът и правителството са дали указания за поетапен преход към руско оборудване, но студията не е могла да ги изпълни, тъй като тази техника не се произвежда в Русия. Казва се още, че в киноиндустрията се използват изключително вносни материали, а създаването на руски аналози ще изисква много години и огромни инвестиции.

Всички тези тревожни съобщения идват на фона на пропагандни реплики, че напускането на западните кинокомпании е „шанс за младите руски творци“.

Вижте още: ДИРЕКТОРЪТ НA „МОСФИЛМ“: ЛИПСAТA НA ХОЛИВУДСКИ ФИЛМИ В РУСИЯ Е ШAНС ЗА НAШЕТО КИНО

В момента западните кинокомпании не позволяват тяхна продукция да се излъчва на руския пазар, но много кинотеатри използват пиратски копия на най-новите холивудски блокбастъри. Очаква се Думата да приеме закон, който да одобри „принудителното лицензиране“ – тоест да позволи излъчването на филми без разрешение на правоносителите, като им изплаща възнаграждение в руски рубли в руска банкова сметка, отворена без тяхно участие.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС