POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Киноразпространителите обвиняват „Музикаутор” в нарушаване на закона

Тарифирали преференциално ресторантьорите и извивали ръцете на киносалоните

Дори след пускането на екран на дългоочакваното касово продължение на „Аватар“, 2022 година завърши с 15% спад в приходите от билети за кино, казват киноразпространителите. Снимка: avatarmovie.com - Киноразпространителите обвиняват „Музикаутор” в нарушаване на закона

Дори след пускането на екран на дългоочакваното касово продължение на „Аватар“, 2022 година завърши с 15% спад в приходите от билети за кино, казват киноразпространителите. Снимка: avatarmovie.com

„Музикаутор“ се опитва да заобиколи закона и отказва да преговаря с Асоциацията на българските киносалони, единствената браншова организация в сферата на кинопоказа у нас. Това се казва в писмо до медиите, изпратено от сдружение „Асоциация на българските киносалони“ и подписано от председателя му Божидар Илиев.

Поводът за изявлението на асоциацията е писмото, което „Музикаутор“ изпрати до посолството на САЩ в България и в което се оплаква от невъзможността да сключи договор за изплащане на авторските права на филмовата музика с „Кино „Арена“.

Вижте още: „МУЗИКАУТОР“ СЕ ОПЛАКА НА ХЕРО МУСТАФА ОТ БЪЛГАРСКОТО „КИНО АРЕНА“

Според браншовата организация, на която „Кино Арена“ е член, по закон първо трябва да бъде подписан браншови договор и едва след това отделни споразумения с членовете на Асоциацията на българските киносалони. „Музикаутор“ обаче, твърдят от асоциацията, избягва вече две години – от началото на 2020-а до началото на 2023 г. – сключването на такъв договор, като дори не отговаря на предложенията, изпращани периодично от браншовата организация, нито изпраща контрапредложения.

Сдружението за защита на авторските права „нарушава и принципа за равнопоставеност на всички участници на пазара на кинопоказ – въпреки по-малкия им пазарен дял, то сключва договори при преференциални условия с други компании“, се казва още в писмото на браншовата организация. „Музикаутор“ освен това тарифира при преференциални условия ресторантьорите, но отказва да предоговори условията с киноразпространителите, за да се компенсира огромния спад в приходите на бранша по време и след пандемията.

„Киноиндустрията беше сред най-силно засегнатите отрасли на икономиката от Ковид-пандемията – факт, който е неоспорим, и въпреки това „Музикаутор“ желае да тарифира кината на база непостижими приходи от преди пандемията и последвалите кризи. Сравнявайки данните за 2022 година с 2019 година е видно, че дори след пускането на екран на дългоочакваното касово продължение на „Аватар“, 2022 година завърши с 15% спад в приходите от билети за кино, а действащата тарифа от 2016 година се базира на приходи от предходни години, които са непостижими на този етап и в сегашната икономическа ситуация“, казват киноразпространителите.

НОВИЯТ „АВАТАР“ Е НАЙ-КАСОВИЯТ ФИЛМ У НАС ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Те настояват преговорите с „Музикаутор“ да продължат и да се постигне взаимно приемливо тарифиране за авторските права в показваните филми. Браншовата асоциация освен това смята да сезира и компетентни органи по проблема.

„След цялата проявена недобросъвестност от страна на „Музикаутор“, Асоциацията възнамерява да сезира Министъра на културата, който да упражни контролните си правомощия върху дейността на сдружение „Музикаутор“ съгласно разпоредбите на чл.94ш от ЗАПСП, и в резултат на това да бъдат актуализирани правилата за тарифиране на кина, които отдавна са с изтекъл срок. Заявяваме, че „Асоциацията на българските киносалони“ има готовност също така да предприеме съответните действия и пред други компетентни органи, за да защити репутацията на своите членове!“, завършват писмото си киноразпространителите.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg