Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Киноразпространителят Петър Тодоров е новият шеф на НФЦ

Смята да постигне справедливо разпределение на средствата за кино

Петър Тодоров. Снимка: Министерство на културата - Киноразпространителят Петър Тодоров е новият шеф на НФЦ

Петър Тодоров. Снимка: Министерство на културата

Националният филмов център има нов директор. Конкурсът, проведен на 7 февруари, на който се явиха двама кандидати, завърши с избора на Петър Тодоров, съобщиха от Министерството на културата. Мандатът на директора е 5 години.

Петър Тодоров ще има тежката задача да разпределя увеличен бюджет за кинопроизводство на фона на оспорвани Закон за филмовата индустрия и правилник към него. От изказване на Тодоров, цитирано от Министерство на културата, става ясно, че той ще се погрижи средствата „да бъдат справедливо разпределени към всички от филмопроизводството през разпространението, фестивалите, промоцията и показа на филми, както и да има по-голям контрол за тяхното разходване”.

Петър Тодоров е работил по-дълго в областта на киноразпространението, отколкото на производството на филми. Завършил е Философския факултет със специалност „Политология“ и е магистър по „Европеистика”. Има специализации и в областта на управлението на независими киносалони в Италия и Франция. Участвал в редица проекти, насочени към независимите киносалони и организацията и управлението на международни кинофестивали. В биографията си е споменал опита си като експерт в управлението на киносалони. Работил е в първото мултиплексно кино в София. Външен експерт на програма „Eurimages“ към Съвета на Европа и външен експерт на Европейската комисия в Образователна и културна програма – „Творческа Европа“. Владее английски и руски език. Той участва като експерт по тема „Кино” и в коалиционните преговори през ноември 2021 г. като представител на ПП „Продължаваме промяната”.

Вижте още: КОМЕРСИАЛНО СРЕЩУ ФЕСТИВАЛНО КИНО И В КОНКУРСА ЗА ШЕФ НА ФИЛМОВИЯ ЦЕНТЪР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах