Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кинорежисьорът Олег Сенцов осъден на 20 г. затвор

Според мнозина делото срещу него е политическо, а доказателствата - фалшифицирани. В негова защита се обявиха Анджей Вайда, Кшищов Зануси и Педро Алмодовар. Напразно

„За нищо няма да ви моля, на всички всичко е ясно... Съдът на окупаторите не може да бъде справедлив по дефиниция“, заяви в последното си слово пред съда Олег Сенцов. - Кинорежисьорът Олег Сенцов осъден на 20 г. затвор

„За нищо няма да ви моля, на всички всичко е ясно... Съдът на окупаторите не може да бъде справедлив по дефиниция“, заяви в последното си слово пред съда Олег Сенцов.

Северокавказкият окръжен военен съд обяви украинския кинорежисьор Олег Сенцов за виновен за организиране на терористичен акт и го осъди на 20 години затвор в наказателна колония, съобщава кореспондентът на Би Би Си Юри Вендик.

В заключителната си реч миналата седмица прокурорът поиска Сенцов да бъде осъден на 23 години, а левия активист Александър Koлченко на 12 години. В крайна сметка Колченко получи 10 години.

Същността на обвиненията, повдигнати от ФСБ и прокуратурата срещу Олег Сенцов и Александър Koлченко, е, че миналата пролет, след анексирането на Крим от Русия, двамата са организирали пожара в офиса на организацията „Руска община в Крим“ и на „Единна Русия“ в Симферопол. В допълнение ФСБ твърди, че Сенцов планирал заедно с колеги да взриви статуя на Ленин.

Според кримски активисти от Майдана, както и според много техни симпатизанти, делото срещу двамата е политическо, а доказателствата са фалшифицирани. Като доказателство за това Сенцов разкри, че след ареста му той е бил пребит и измъчван от сътрудници на ФСБ, за да изтръгнат от него самопризнания.

„За нищо няма да ви моля, на всички всичко е ясно… Съдът на окупаторите не може да бъде справедлив по дефиниция. Нищо лично, ваша чест“, заяви в последното си слово пред съда в края на миналата седмица Сенцов.

Правозащитни организации смятат, Олег Сенцов и Александър Koлченко са политически затворници; украинските власти настояват за незабавното им освобождаване – както тях, така и други украински граждани, арестувани от руските правоохранителни органи в Крим и в Донбас.

В защита на Сенцов се обявиха мнозина от най-известните европейски режисьори – Анджей Вайда, Кшищоф Зануси, Педро Алмодовар и др. Те призовават за освобождаването на своя млад колега в писмо до руските власти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg