Софийска филхармония МЕГАБОРД

Кинорежисьори: Да се финансират с предимство филми на доказани творци

В отворено писмо видни български кинорежисьори искат наградите и участията във фестивали да бъдат водещи при оценяване на филмови проекти

Филмът „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова бе селектиран в официалната програма „Особен поглед“ в КАН през 2021 г. Снимка: Стопкадър от филма - Кинорежисьори: Да се финансират с предимство филми на доказани творци

Филмът „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова бе селектиран в официалната програма „Особен поглед“ в КАН през 2021 г. Снимка: Стопкадър от филма

Двадесет и пет видни български режисьори изразиха в отворено писмо възраженията си срещу някои от предстоящите поправки на правилника към Закона за филмовата индустрия (ЗФИ). В писмото, изпратено до медиите, се казва, че е предвидено при оценяването на филмов проект в бъдеще по-голямата част от оценката да се основава върху количеството филми на един продуцент или режисьор, а не според броя на наградите и участията във фестивали.

С други думи, предлага се в тази служебна оценка количеството да измести качеството. Силно сме обезпокоени от предложенията за намаляване на тежестта на служебната оценка и занижаване на творческите критерии за сметка на пазарните в нейното формиране“, казват в апела си режисьорите.

В момента работна група, съставена от кинодейци, обсъжда належащи промени в правилника за прилагане на ЗФИ. Опасенията на подписаните режисьори са, че служебната оценка, която дава предимство на доказали се във времето творци, ще бъде с по-малка тежест при формиране на решение.

Предложеното на практика означава проектите за игрални филми да се разглеждат, без да има особено значение кой е техният автор и продуцент“, казват утвърдените кинаджии, като настояват авторското начало при подпомагането на българското кино да бъде „в основата на философията на държавната политика, осъществявана чрез ИА НФЦ“.

Под отвореното писмо стоят подписите на Стефан Командарев, Илиян Метев, Камен Калев, Филип Тодоров, Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Мира Сталева, Светослав Драганов, Милко Лазаров, Веселка Кирякова, Павел Веснаков, Надежда Косева, Георги Дюлгеров, Иван Павлов, Поли Ангелова, Николай Тодоров, Тонислав Христов, Катя Тричкова, Димитър Коцев – Шошо, Ивайло Христов, Весела Казакова, Мина Милева, Петър Попзлатев, Ралица Петрова и Любомир Младенов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90